13.12.2024 — 12.1.2025

Aleksi Tolonen
Veikko Björk
Salla Myllylä

Work in progress

Veikko Björk (s. 1960) veistää puuhun muistikuvia eletystä elämästä. Puu on spiraalille kiertynyttä auringon valoa, joka kannattelee elämää maapallolla. Veikko Björk asuu ja työskentelee Helsingissä ja välillä myös syntymäseudullaan Kiteellä. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta tila- ja aikataiteen osastolta vuonna 1998.

 


 

Tuhkimontie 10 (koeinstallointi, maaliskuu 2023)

Salla Myllylä on helsinkiläinen kuvataiteilija ja Taideyliopiston tohtoriopiskelija. Hän työskentelee paikkasidonnaisesti liikkuvan kuvan keinoin. Myllylä on valmistunut Vapaasta taidekoulusta 2009 ja Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta 2014. Hänen tutkimuksensa käsittelee paikan ja rajaamisen välistä suhdetta.

Myllylän teoksia on esitetty näyttelyissä mm. Mäntän Kuvataideviikoilla (2024), Galleria G:ssä (2021), Hietsun paviljongissa (2021), Galleria Huudossa (2016, 2013), Frankfurter Kunstvereinissa (2014) ja Kunsthal Charlottenborgissa (2017, 2012) sekä festivaaleilla kuten Tampereen elokuvajuhlilla (2016) ja Japan Media Arts  –festivaalilla (2016).

Forum Boxin Parvella esitettävä Tuhkimontie 10 -videoinstallaatio kuvaa 50-luvun kerrostalon peruskorjausta itähelsinkiläisessä lähiössä. 10-kanavainen videoteos seuraa näkymiä sisätilasta ulkotilaan neljässä huoneistossa kahden vuoden ajan. Vuodenaikojen muutos ulkona vertautuu remontin etenemiseen sisätilassa. Korjaustyön kuluessa osa huoneiden sisäpinnoista kuoriutuu rakentamisajankohdan asuun, tilassa on läsnä monta aikaa.

Roihuvuori edustaa lähiörakentamisen ensimmäistä aaltoa Helsingissä ja on siksi arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun historian kannalta merkittävä lähiö. Tarja Salmio-Toiviaisen ja Esko Toiviaisen suunnittelema 1956 valmistunut Tuhkimontie 10 on Roihuvuoren ”käärmetalo”, jossa on yhdeksän rappukäytävää. Myllylä on asunut pitkään tätä taloa vastapäätä, joten kyseessä on myös hänen oma lähiympäristönsä.


Aleksi Tolonen (s. 1974) on Kuvataideakatemiasta vuonna 2005 valmistunut helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän on ollut mukana useissa näyttelyissä sekä kotimaassa että ulkomailla, viimeksi New Yorkissa. Taiteessaan Tolonen lähtee materiaali edellä, hän on tehnyt kaksi- ja kolmiulotteisia töitä, kaikkea serigrafia isoihin installaatioihin. Hänen töidensä keskiössä on uteliaisuus ja leikkisyys, vaikka teosten lähtökohdat ovatkin monesti vakavia.
Mediabox