• Forum Box ulkoa.

  • Gallerian sisätilaa ennen remonttia.

  • Gallerian sisätilaa ennen remonttia.

  • Forum Boxia rakennetaan.

  • Jukka Mäkelä, Kain Tapper ja Teemu Saukkonen.

  • Näyttelyn ripustusta Forum Boxissa.

  • Forum Boxin ylätila.

  • Ryhmäkuva galleriassa.

Forum Boxin historia

Forum Box on kuvanveistäjä, akateemikko Kain Tapperin (1930–2004) aloitteesta vuonna 1996 perustettu taideosuuskunta, jonka tarkoituksena on ylläpitää vapaata, voittoa tavoittelematonta tilaa kaikelle taiteelle Suomen kulttuurielämän sisällön tukemiseksi.

Tila saneerattiin 1998–1999 taiteilijoiden talkootyönä kulttuurikäyttöön Helsingin kaupungin omistamaan maapohjaiseen kylmävarastoon. Suunnittelusta vastasi arkkitehti, professori Juhani Pallasmaa. Tilassa tahdottiin säilyttää alkuperäinen karu ilme jättämällä lattiat maalaamattomaksi betoniksi ja kalkitsemalla tiiliseinät kevyesti valkoisella kalkkimaalilla. Forum Boxin ensimmäinen näyttely avattiin kesäkuussa 1999 ja toteutettiin yhteistyössä nykytaiteen museo Kiasman kanssa.

Taidekriitikko Otso Kantokorpi (1957–2018) kirjoitti vuonna 2009 Forum Boxista näin:

On turhaa ja myös mahdotonta käydä tässä läpi Forum Boxin kymmenvuotisen toiminnan kaikkia näyttelyitä ja tapahtumia. Mutta samalla kun muistin nähneeni kaikki avajaisvuoden näyttelyt, tajusin listaa läpikäydessäni, että olen nähnyt ylipäänsä miltei kaikki Forum Boxin tähänastiset näyttelyt. Luulenpa vielä, että iso osa kollegoistani jakaa tämän kokemuksen. Tämäkin käy varsin hyvin ilmi, kun selaan leikekirjoja.

Leikekirjoista käy ennen kaikkea ilmi tuon kokemuksen tuottama tyydytys: työssäänkin taiteen avulla levossa olleet kriitikot ovat olleet valppaita, ja hyvä taide on saanut arvoisensa kohtelun. Kritiikit ovat miltei kauttaaltaan myönteisiä, mutta eivät tyhjänpäiväisen hymisteleviä, niin kun ne surullisen usein nykyään ovat. Näin Forum Boxin näyttelytarjonta ja siitä kirvonneet ajatukset ovat selvästi lisänneet oman antinsa suomalaiseen taidekeskusteluun.

Historian detaljien luetteloimisen lisäksi en halua myöskään nostaa esiin mitään erityisiä kohokohtia tai huippuelämyksiä. Se olisi jotenkin kohtuutonta ja myös epäreilua niitä asioita kohtaan, johon ymmärrykseni ei mahdollisesti riitä. Totean vain, että kohokohtia ja huippuelämyksiä on vuosien aikana kertynyt runsaasti – joskus ihan liikutukseen asti.

Tähän liikutukseenkin Forum Boxin tilalla on epäilemättä oma vaikutuksensa. Museossa ja tavallisessa galleriassa tuntee olevansa nimenomaan keskellä taidemaailmaa ja sen käytäntöjä, kun taas Forum Boxin karussa tilassa on joku omituinen lumovoima, jonka myötä taiteen on helpompi puhua minulle ja minun sitä puhetta ottaa vastaan.

Palaankin siis vielä Bachelardiin: ”Jos minulta kysyttäisiin, mikä on talon kallisarvoisin anti, vastaisin seuraavasti: talo antaa uneksinnalle turvapaikan, talo suojaa uneksijaa, talo antaa mahdollisuuden uneksia rauhassa. Eivät ainoastaan ajatukset ja kokemukset vahvista inhimillisiä arvoja. Myös uneksintaan liittyy arvoja, jotka leimaavat ihmisen koko syvyyttä. Uneksinnalla on lisäksi se erityisasema, että se antaa arvoa itselleen. Se nauttii suoraan omasta olemisestaan. Siksi paikat, joissa ihminen on elänyt uneksien, rakentuvat itsestään uudelleen uudessa uneksinnassa. Koska muistot entisistä asumuksista voidaan elää uudelleen uneksinnassa, menneisyyden asumukset elävät meissä katoamattomina.”

Näin ainakin minulle on käynyt, sillä Forum Box on juuri tällainen paikka, juuri tällaista antia se on minulle kymmenen vuotta tarjonnut.  – Otso Kantokorpi 2009

Lue Otson koko teksti tästä.