25.11.2021

ENSIMMÄINEN LINNAMO-PALKINTO JAMES PREVETTILLE

  • James Prevett

LINNAMO-PALKINTO JAETAAN ENSIMMÄISTÄ KERTAA – ENSIMMÄINEN PALKINTO MYÖNNETÄÄN KUVATAITEILIJA JAMES PREVETTILLE

Tiedote 24.11.2021 klo 18:00  |  Olga ja Vilho Linnamon säätiö ja osuuskunta Forum Box

Olga ja Vilho Linnamon Säätiö jakaa yhteistyössä osuuskunta Forum Boxin kanssa ensimmäistä kertaa 15 000 euron suuruisen Linnamo-taidepalkinnon. Ensimmäinen palkinto myönnetään helsinkiläiselle kuvanveistäjälle James Prevettille (s. 1977) taiteellisessa työssä osoitetusta avarakatseisuudesta. Palkintolautakunta luonnehtii Prevettin työtä seuraavasti:

”Kuvanveistäjä James Prevettin työskentelyä voi kuvailla nykyaikaiseksi veistokseksi, joka on jatkuvassa muutostilassa. Hän ottaa kiinni siitä mitä hänen ympärillään tapahtuu, ja usein toiminnan lopputuloksena on jotakin ennalta arvaamatonta ja yllättävää. Prevettin taide ei rajoitu keholliseen työskentelyyn materiaalien parissa, vaan näyttäytyy pikemminkin tutkimuksellisena ja yhteisöllisenä toimintana, jonka keskiössä ovat tilanteet, tilat ja niissä toimivat ihmiset. Taustalla on kiinnostus taiteen inhimillistä merkitystä kohtaan, joka syntyy aktivoimalla ja osallistamalla ympäristöä ja sen toimijoita näkemään tuttuja tilanteita ja arkisia asioita toisin. Laajentamalla kuvanveiston tilallista ja sosiaalista ulottuvuutta taidemaailman instituutioista kohti kaupunkitilaa, koteja ja sosiaalista mediaa, James Prevett on tuonut virkistävällä tavalla uudenlaista, ennakkoluulotonta ja kokeilevaa otetta Suomessa tehtävän veistotaiteen kentälle.”

JAMES PREVETT

James Prevett on brittiläinen taiteilija, joka on asunut ja työskennellyt Helsingissä vuodesta 2013 lähtien. Taiteessaan Prevett tekee asioita, joiden ympärille kokoonnutaan – esineitä, tapahtumia, tekstejä ja videoita, jotka usein yhdessä muodostuvat veistokseksi. Hänelle kuvanveisto on ennen kaikkea keino tutkia mielten ja kehojen rajoja, sekä henkilökohtaisella että yhteisöllisellä tasolla.  Prevettin teokset ammentavat monista lähteistä, musiikista runouteen ja monumenttien historiaan. Työskentelyprosessissa hän nauttii eniten yhdessä tekemisen luovuudesta ja siinä piilevästä ennakoimattomuudesta. Prevettin ajatuksena onkin, että jokainen osaa ja jokaisen tulisi “tehdä” –tämä lähtökohta saattaa tuoda maailmaan arvaamatonta kauneutta.

Prevettin teoksia on esitetty laajasti Iso-Britanniassa ja kansainvälisesti muun muassa Suomessa, Thaimaassa, Singaporessa, Yhdysvalloissa, Itävallassa ja Brasiliassa. Hän toimi osana taiteilijoiden, muusikoiden ja arkkitehtien muodostamaa ryhmää, joka edusti Iso-Britanniaa Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa vuonna 2006. Prevettin jatkuva teossarja Patsastellaan: juhlia julkiselle veistokselle kutsuu eri alojen taiteilijoita luomaan uutta Helsingin kaupunkitilassa sijaitsevan veistoksen äärelle. Hän toimii kuvanveiston lehtorina Taideyliopiston kuvataideakatemiassa.

Ladattavat kuvat:

https://drive.google.com/drive/folders/1jujLtPi94E8Eed2UqBLiwXMzOTpBRCzh?usp=sharing

Lisätietoja antaa:

Olga ja Vilho Linnamon Säätiö

Marko Karo
Hallituksen puheenjohtaja

+358 50 547 1836

Palkintolautakunnan edustaja

Jani Ruscica

+358 40 708 5361

Linkit: https://jamesprevett.com/