24.5. — 16.6.2024

Vappu Johansson: YMPÄRIPYÖREÄÄ

Marjo Levlin: UNDERDOG

Tuomas Linna:
mulliks mulliks

Vappu Johansson
Ympäripyöreää

Sain pyöreitä kuparilaattoja. Päätin, että näillä mennään.

Taidegrafiikan vedostaminen on ankara laji. Tehtyä ei saa tekemättömäksi.

Värikerros vaatii toista peittämään itsensä. Silmä on harjaantunut etsimään virheitä. Olen tavoitellut täydellistä vedosta mutta joutunut peittämään tahroja.

Työhuone oli välillä ahdas mutta mielessäni oli avaruutta ja etäisyyksiä.

Kuparilevyt olivat painavia käsitellä mutta kun siirsin niillä väriä kellumaan paperin tyhjyydessä olin hetken aikaa kevyt ja onnellinen.

Muistelin elämän alkua ja tein olioita, joista ei tullut kenenkään esi-isiä.

Näyttelyssä on syväpainovedoksia vuosilta 2022–2024. Teokset ovat valmistuneet mietiskellen ja kerros kerrokselta.

 

Vappu Johansson on opiskellut Vapaassa Taidekoulussa ja Aalto yliopistossa. Hän valmistui taiteen maisteriksi vuonna 1990. Erikoistuminen taidegrafiikkaan alkoi työskentelyllä Grafiris-työhuoneella Helsingissä. Hän on perustajajäsen Arabian Taidegraafikot ry.ssä, joka ylläpitää grafiikan työpajaa. Erityisalana metalligrafiikan vesiliukoiset pohjusteet sekä fotopolymeeri. Vappu Johansson on osallistunut useisiin kansainvälisiin näyttelyihin. Vuonna 2014 hän oli ehdolla Queen Sonja Print Award palkinnonsaajaksi. Hän on järjestänyt yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla vuodesta 1993 lähtien.


Marjo Levlin
Underdog

UNDERDOG (2024)
(2-kanavainen videoinstallatio, B&W, HD video, 30:00 min)

Mitä on olla rotuyhdistyksen standardien mukainen puhdasverinen rotukoira, – ihmisten himoama statussymboli ja kapean geenipoolin sisällä sairaaksi jalostettu? Mitä on olla sekarotuinen rakki, piski, bastardi,- satunnaisen halun seurauksena syntynyt olento vailla älyllistä ideaa? Mitä on olla koiranäyttelyssä häntäänsä heilutteleva rotukoira, joka tiedostamattaan kilpailee tuomareiden (maku)pisteistä? Mitä on olla taiteen maailmassa kilpailua vieroksuva taiteilija, joka tiedostaa kilpailevansa tuomareiden (maku)pisteistä? Mitä on olla suomenruotsalainen, suomalainen tai sekoitus näistä ja liittyykö identiteetti- tai ihmisarvokysymykset mitenkään koiriin?

Kokeellisessa dokumenttielokuvassa Underdog Marjo Levlin jatkaa teossarjaa joissa arkiset, tässä tapauksessa vuosikymmen sitten tehdyt havainnot koirien ja ihmisten rinnakkaiselosta muodostavat aiheen jonka ympärille kaksikielinen essee-elokuva rakentuu, yhdistyen hänen aiemmin käsittelemiin aiheisiin kuten siirtolaisuus, rotubiologia sekä eläimen ja ihmisen suhde.

Underdog nuuhkii ja tutkii koirien sekä ihmisten maailmaa; Musta-valkoisessa elokuvassa tekijän lapsuusajan kokemukset kahden yhteiskuntaluokan ja kieliryhmän törmäyksistä, eri maissa asuvista vanhemmista ja niukkuudessa eläminen (joka hävetti olematta ankeaa tai vailla luovia ratkaisuja)ovat innoittaneet tarkastelemaan rotukoirien elämää joka jalostuksen myötä saa yhä hullunkurisempia, sairaampia piirteitä, jotka rinnastuvat tekijän havaintoihin ihmisten maailmasta ja elämästä ristiriitaisella alueella jossa yhä useampi elää monikulttuurisessa maailmassa.

 

Marjo Levlin (s. 1966 Graz, Itävalta) on ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta kotoisin oleva, Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija/elokuvantekijä. Teoksissaan hän käsittelee sekä henkilökohtaisia että universaaleja aiheita yhdistäen historiaa ja ajankohtaisia ilmiöitä. Taidemaalarina uransa aloittanut Levlin työskentelee pääosin lyhytelokuvien ja installaatioiden kautta ja rakentaa usein teoskokonaisuudet kerättyjä ja löydettyjä esineitä sekä sattumaa hyödyntäen. Hänen viimeisimmissä teoksissa arkistot, tiede ja tutkimus on saanut yhä vahvemman roolin ja niitä on esitetty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä sekä festivaaleilla 1990-luvun lopulta lähtien sekä Suomessa että ulkomailla. Vuonna 2021 Levlin palkittiin Tampereen elokuvajuhlilla Suomen Elokuvasäätiön myöntämällä Risto Jarva palkinnolla kokeellisesta dokumentista  Ellipsis (2020).


Tuomas Linna
mulliks mulliks

Tanssin ilosta uuden elämän alkua Aisha Khalidin valmistumassa olevassa puutarhassa Richard Longin jalanjäljissä. Rakennan sängystämme kehdon. Myöhemmin, katsellessani lapseni kanssa sähkölinjoja ja niillä istuvia lintuja, aloitan säveltämään kehtolaulua Benjamin Pattersonin Ants-teoksen inspiroimana. Lähetän lapsuuteni pikkuautoja rakentamaltani radalta ja lasken jokaisen kuulemani kysymyksen kuin Stanley Brouwn askeleet.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

 

Tuomas Linna (s. 1985) on Espoossa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston kuvataideakatemiasta 2019.

 

Mediabox