• Kalastajien kojuja Jätkäsaaressa vuonna 1919. Kuva: Ivan Timiriasew, Helsingin kaupunginmuseo.

  • Länsisatamaa 1920-luvulla. Oikealla Jätkäsaari. Kuva: Eric Sundström, Helsingin kaupunginmuseo.

  • Jätkäsaari, Saukonlaituri vuonna 1967. Satama mereltä nähtynä. Kuva: Constantin Grünberg, Helsingin kaupunginmuseo.

  • Oikealla Jätkäsaari vuonna 1970. Kuva: Simo Rista, Helsingin kaupunginmuseo.

  • La Gavotte -laiva Jätkäsaarenlaiturissa 1970-luvulla. Kuva: Keijo Laajisto, Helsingin kaupunginmuseo.

Taidetta Jätkälle1.

Jätkäsaaren satama-alueelle etsitään julkista taideteosta avoimella, kaksivaiheisella kilpailulla 28.8.2020­–4.6.2021. Kilpailulla etsitään paikkasidonnaista teosta, joka heijastelee Jätkäsaaren identiteettiä. Jätkäsaari on muuttunut nopeasti urbaaniksi asuinalueeksi ja matkaajien kohtaamispaikaksi. Sillä on takanaan yli sata vuotta satama- ja teollisuushistoriaa, johon tämän päivän vilkas Länsisatama kytkeytyy. Jätkäsaari on hermokeskus, joka sitoo Itämeren metropolit – Helsingin, Tallinnan ja Pietarin – toisiinsa.

Taideteos on tarkoitus sijoittaa lähelle satamaa, ja ensisijainen kilpailualue on vielä rakentamaton Atlantinaukio. Kilpailijat voivat halutessaan sijoittaa teoksen tai sen osan myös Madeiranaukiolle. Molemmat aukiot toteutetaan arviolta vuosina 2022–2025. Atlantinaukiosta tulee merelle suuntautuva näköalatasanne, kun taas Madeiranaukio sijoittuu tiiviin kaupunkirakenteen keskelle.

Kilpailualue Jätkäsaaressa

Aloitteen taidekilpailusta on tehnyt Osuuskunta Forum Box. Kilpailun toteuttavat yhteistyössä Forum Boxin kanssa Helsingin Satama Oy, Helsingin kaupunki ja Helsingin taidemuseo HAM, jonka kokoelmiin teos tullaan liittämään. Seitsenhenkiseen palkintolautakuntaan kuuluu edustajia kaikista organisaatioista ja lisäksi kaksi Suomen Taiteilijaseuran valitsemaa edustajaa.

Kilpailun aikataulu ja yhteyshenkilö osallistujille

Ensimmäinen vaihe käynnistyy 28.8.2020 ja päättyy 20.1.2021. Kilpailun osallistujien tulee esittää kysymykset ensimmäiseen vaiheeseen liittyen 15.11.2020 mennessä sähköpostilla kilpailun yhteyshenkilölle: Virpi Näsänen, virpi.nasanen[at]forumbox.fi. Kysymyksiin vastataan tällä nettisivulla mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 1.12.2020.

Palkintolautakunta valitsee 3-5 ehdotusta jatkoon, ja kilpailun toinen vaihe käynnistyy 22.2.2021 ja päättyy 4.6.2021. Taidekilpailun voittaja ratkeaa kesällä 2021.

 

Kilpailusihteeri ja tiedottaja

Kersti Tainio
0442987546
kersti.tainio[at]forumbox.fi

 

Kilpailuohjelma

Taidetta_Jätkälle_kilpailuohjelma

På svenska

In English

 

Liitteet

1 Asemakaava

2_Havainnekuvat

3_Päällystedetaljit_Atlantinaukio

4_Atlantinaukion_yleissuunnitelmaluonnos

5_Madeiranaukio_katumiljööpiirustus