• Fiskarkojor i Busholmen år 1919. Foto: Ivan Timiriasew, Helsingfors stadsmuseum.

  • Västra hamn i 1920-talet. Busholmen till höger. Foto: Eric Sundström, Helsingfors stadsmuseum.

  • Busholmen, Utterkajen år 1967. Hamnen sett från havet. Foto: Constantin Grünberg, Helsingfors stadsmuseum.

  • Till höger Busholmen år 1970. Foto: Simo Rista, Helsingfors stadsmuseum.

  • Båten La Gavotte vid Busholmskajen på 1970-talet. Foto: Keijo Laajisto, Helsingfors stadsmuseum.

Taidetta Jätkälle

Ett nytt offentligt konstverk för Busholmens hamnområdet söks med en öppen, tvådelad tävling 28.8.2020–4.6.2021. Syftet med tävlingen är att hitta ett permanent verk som ska vara bunden till sin plats och som återspeglar områdets identitet. Busholmen har snabbt blivit ett urbant bostadsområde och en knutpunkt för passagerartrafiken. Den har mer än hundra år av hamn- och industrihistoria bakom sig som dagens livliga Västra hamnen är en fortsättning på. Busholmen är ett nervcentrum som binder samman Österhavets metropoler – Helsingfors, Tallinn och Sankt Petersburg.

Verket ska placeras nära hamnen, och det främsta tävlingsområdet är den ännu obyggda Atlantplatsen. Dessutom kan de som deltar i tävlingen, om de så önskar, även placera verket eller en del av det på Madeiraplatsen eller på båda platserna. Atlantplatsen och Madeiraplatsen kommer att byggas under perioden 2022–2025. Antlantplatsen blir ett observationsdäck mot havet, medan Madeiraplatsen ligger mitt i en tät stadsstruktur.

Initiativet för konsttävlingen kom från Kooperativ Forum Box. Tävlingen genomföras tillsammans med Forum Box av Helsingfors Hamn Ab, Helsingfors stad och Helsingfors konstmuseum HAM. Verket kommer att ingå i HAM:s konstsamling. Till juryn, som består av sju personer, hör representanter från alla de ovannämnda organisationerna och dessutom två representanter som valts ut av Konstnärsgillet i Finland.

Tävlingsområdet i Busholmen

Tävlingens tidtabell och kontaktperson för deltagare

Första fasen startar 28.8.2020 och tar slut 20.1.2021. Deltagarna kan skicka frågor angående tävlingens första skede via e-post till tävlingens kontaktperson Virpi Näsänen: virpi.nasanen(at)forumbox.fi senast 15.11.2020. Frågor besvaras så fort som möjligt på den här webbsidan, senast 1.12.2020.

Juryn väljer ut 3–5 förslag till den andra fasen som börjar 22.2.2021 och tar slut 4.6.2021. Vinnaren av konsttävlingen väljas sommaren 2021.

 

Tävlingssekreterare och informatör

Kersti Tainio
0442987546
kersti.tainio(at)forumbox.fi

 

Tävlingsprogram

Taidetta_Jätkälle_tävlingsprogram

 

Tävlingsprograms bilagor

1_Detaljplan

2_3D_bilder

3_Beläggningsdetaljer_Atlantplatsen

4_Utkast_till_huvudplan_av_Atlantplatsen

5_Gatumiljöritning_Madeiraplatsen