• Johanna Lecklinin työhuone.

    Kuva: Johanna Lecklin

  • Johanna Lecklinin työhuone.

    Kuva: Johanna Lecklin

Esittelyssä: Johanna Lecklin

Hei Johanna! Minkä parissa työskentelet tällä hetkellä?

Valmistelen kahta yksityisnäyttelyä. Lähivuosina olen tehnyt enimmäkseen liikkuvan kuvan teoksia ja valokuvia, ja nyt teen myös muun muassa kollaaseja ja tekstiiliteoksia. Kollaaseja tein opiskeluaikanani ja niitä on hauska jatkaa mutta tekstiiliteokset ovat minulle uusia.

Mitä haluaisit nostaa esiin työskentelyprosessistasi? Mikä on oleellinen osa sitä?

Yhteistyö on tärkeä osa työskentelyäni. Liikkuvan kuvan teosten työryhmässä saattaa olla 10–30 työntekijää ja yhteisöllisiin teoksiini on osallistunut kymmeniä ihmisiä. Yhteistyössä luottamuksen merkitys korostuu. Ihmisten kohtaaminen on kiinnostavaa ja antoisaa vastapainoa yksinäiselle työhuoneella puurtamiselle.

Anna vinkki sinua inspiroivasta kirjasta, elokuvasta, kappaleesta tms

Michael Cunninghamin The Hours, jossa kolmen naisen kohtalot limittyvät toisiinsa Virginia Woolfin Mrs. Dalloway -romaanin avulla inspiroi minua rakenteensa vuoksi. Viime aikoina lukemistani suomalaisista teoksista Marisha Rasi-Koskisen romaani REC teki vaikutuksen. Kestosuosikkejani ovat Monika Fagerholmin teokset sekä ruotsalaisen Sara Stridsbergin tuotanto.
Korona-aikana olen kahlannut vanhoja sarjoja HBO:lta ja Netflixistä. Breaking Bad, The Wire, House of Cards ja Sopranos ovat kestäneet aikaa loistavien käsikirjoitustensa vuoksi. Uusista sarjoista White Lotus osui.

Pitääkö taiteen takana aina olla jokin sanoma? Miksi?

Taidetta tehdään monesta eri lähtökohdasta. Suhde perinteeseen ja aikalaistaiteeseen on mielestäni tärkeä: millaiseen keskusteluun taide osallistuu, mitä se kommentoi ja miten se liittyy aiempaan taiteeseen ja muuhun nykytaiteeseen. Taide ei ole irrallaan maailmasta.

Jos et tekisi taidetta, mitä tekisit?

Kirjoittaisin, kirjoitan nytkin paljon.

Jos et tee taidetta, mitä teet?

Kirjoitan romaania ja tutkimusartikkeleita.

Miksi halusit liittyä Forum Boxin jäsentaiteilijaksi?

Ystäväni suositteli minulle Forum Boxin jäsentaiteilijaksi liittymistä.

Mikä on parasta boxilaisuudessa?

Boxin järjestämät tapahtumat, yhteisnäyttelyt ja myyntitapahtumat, juhlat, kuten pikkujoulut, ja aiempien vuosien kesäretket Tallinnaan. Yhteisöllisyys on tärkeää.

 

Haastattelu tehty helmikuussa 2022.