Biophilia in us, recalling the Future esitysilta 11.10.2018 Galleria Forum Box:ssa klo 17:30–19:30.
Tilaisuus on avoin yleisölle.
Biophilia in us, recalling the Future vuorovaikutustaiteen teos pohtii planeettamme ekologista kriisiä ja sen henkilökohtaista ulottuvuutta. Miltä tämä kaikki meissä tuntuu? Miten toimimme tämän kaiken keskellä? Mitä voimme tehdä?”
Biophilia in us, recalling the Future teos koostuu kolmesta osasta: Muistokirjoitus, Muistotilaisuus ja Muistopuhe. Muistotilaisuuteen ja Muistopuheeseen osallistuu taiteilija Marika Tomu Kaipaisen kanssa Karoliina Lummaa, Sami Keto ja Pinja Sipari.
Karoliina Lummaa on ihmistieteelliseen ympäristötutkimukseen erikoistunut kirjallisuudentutkija, joka työskentelee Turun yliopistossa ja BIOS-tutkimusyksikössä.
Sami Keto on vapaa tutkija ja kirjoittaja, jota kiinnostaa erityisesti se, millainen olisi yhteiskunta, joka perustuisi mahdollisimman monet – ihmiset ja muut eläimet – tavoittavaan empatiaan. Hän on kirjoittanut yhdessä filosofi Elisa Aaltolan kanssa viime vuoden lopulla julkaistun Empatia – Mytöelämisen tiede -kirjan. Tällä hetkellä hän työstää kirjaa ekososiaalisesta kasvatuksesta tutkija-taiteilija Raisa Fosterin kanssa.
Pinja Sipari on ilmasto- ja puutarhakasvatukseen erikoistunut ympäristökasvattaja. Hän on tuottanut monenlaista ympäristökasvatukseen sopivaa opetusmateriaalia, mm. avoimen verkkopohjaisen Open ilmasto-oppaan, sekä kouluttanut opettajia. Koulutukseltaan Sipari on biologian ja maantieteen opettaja. Päivästä riippuen hän suhtautuu ympäristökysymyksiin pessimistis-realistis-realistisesti.
Muistokirjoitus on muistokirjoitustyyliin kirjoitettuja tarinoita, jossa muistellaan lähiomaistamme, ystäväämme maapalloa kunnioittavaan sävyyn.
Muistotilaisuus on vuorovaikutteinen keskustelu- ja puhetilaisuus liittyen lähiomaisemme, maapallomme menetykseen. Muistotilaisuus koostuu tässä kolmesta nojatuolista ja muistokirjoituspöydästä. Pöydällä on kynttilä ja muistokirjoituskirja.
Muistopuhe on osa muistotilaisuutta. Muistopuhe voi olla muutaman lauseen kiteytys tai useamman minuutin puhe. Muistopuheen aiheena on lähiomaisemme maapallo, luonto ja luontosuhteemme, suhteemme ilmastonmuutokseen ja siihen henkilökohtaiseen ja yhteiskunnalliseen tasoon, jolla voimme vaikuttaa luontoon, luontoomme ja toisiimme. Puheiden jälkeen käydään keskustelua yleisön ja toisten Muistopuheen pitäjien kanssa.
Marika (TOMU) Kaipainen (s.1972) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja valokuvaaja. Hän toimin käsite- ja yhteisötaiteilijana, taidepedagogina ja taideterapeuttina. Kaipaisen työskentelyn lähtökohdat ovat ihmisten ja ympäristön välisessä vuorovaikutuksessa, taiteen ja tieteen vuoropuhelussa sekä situationistien perinteistä nousevissa ideoissa. Vuorovaikutuksen ja kohtaamisen synnyttämä dialogi on Kaipaisen taiteen väline.
Ympäristömme ja kohtuullinen elämäntapa on ollut Marika Tomu Kaipaiselle aihe jo 20 vuotta henkilökohtaisessa elämässä. Taiteilijana hän haluaa lähestyä asiaa tiedon ja toivon kautta tarjoten teoksissaan molemmille tilaa. Hän haluaa nostan esiin surun suhteessa ympäristöömme, maapalloomme ja sen heikkoon tilaan. Surun kohtaamisella löytyy halu auttaa ja toimia. Teos on suunnattu herättämään ympäristöherkkyyttä ja ympäristövastuuta. Se vastaa ympäristösuruun ja ympäristöahdistukseen ottamalla asian puheeksi ja se pyrkii kohti tulevaisuuden toivoa.
Teos on ollut esillä ja esitetty näyttelyssä Vantaan Galleria K:ssa helmikuussa 2018. Muistopuhe ja Muistotilaisuusosiossa oli mukana 10.2. Kaisa Kosonen, Kristo Muurimaa ja Panu Pihkala ja 3.3. Maija Heikkilä ja Pasi Toiviainen.