5.3.2023

Seppo Salminen:
omakuva tuntemattoman kanssa

omakuva tuntemattoman kanssa

Sunnuntai 5.3. klo 13–16 | Vapaa pääsy

Tervetuloa  seuraamaan Seppo Salmisen performanssia omakuva tuntemattoman kanssa, jossa hän esiintyy anatomian mallina käytetyn luurangon kanssa.

”Toimiessani Kuvataideakatemian tila-aikataiteen professorina sain haltuuni koulun muuton yhteydessä poistettavaksi tarkoitetun, pahoin vaurioituneen, 1920-luvulta Akatemiassa ja Taideteollisessa korkeakoulussa opiskelijoiden anatomian mallina käytetyn luurangon. Korjasin luurangon ja sittemmin se on roikkunut jo vuosia seuranani työhuoneellani.

Akatemian opettajien ja oppilaiden keskuudessa on kulkenut perimätietona huhu, että luuranko kuuluisi Suomenlinnassa kuolleelle kansalaissodan punavangille, tai venäläiselle matruusille. Tarina luurangon alkuperästä alkoi vaivata mieltäni ja aloin pohtia henkilön menneisyyttä ja anonyymia merkitystä lähes kaikille 1920-90 lukujen aikana kuvataideakatemiasta valmistuneille taiteilijoille. Piirsin itsekin häntä 70-luvun lopun anatomian kurssilla.

Olen suunnitellut n’yttelyä jota varten tarkoitukseni on selvittää, jos mahdollista, oikeuslääketieteellistä dna-analyysia käyttäen henkilön menneisyys ja alkuperä. Jos ja kun henkilön alkuperä saadaan selville tulen pitämään huolen siitä, että hänen maalliset jäännökset tulevat haudatuksi paikkaan minne ne kuuluvatkin.

Olen tehnyt hänen kanssaan aiemmin kolme esitystä: SIC galleriassa tyhjä (2017), Galleria Kenetin lopettajaisissa, Pekka Nevalaisen näyttelyn yhteydessä vieras (2020) sekä O Galleriassa esityksen omakuva tuntemattoman kanssa (2021).”

 

Seppo Johannes Salminen (s. 1956, Hämeenlinna) on ensimmäisestä yksityisnäyttelystään (Vanhan Galleria 1983) lähtien yhdistänyt työskentelyssään kuvanveistoa, installaatioita, performanssia, videoita ja valokuvaa. Uransa aikana Salminen on osallistunut lukuisiin näyttelyihin niin koti kuin ulkomailla, sekä pitänyt useita yksityisnäyttelyitä. Vuonna 2008 Hämeenlinnan taidemuseo järjesti retrospektiivisen näyttelyn hänen siihenastisista teoksistaan. Salmisen teoksia on useissa kokoelmissa mm. Nykytaiteen Museo Kiasmassa. Varsinaisen taiteellisen työskentelynsä ohella Salminen toimi Kuvataideakatemiassa tila-aikataiteen professorina vuosina 1998- 2011. 2015 hän sai Suomen taideyhdistyksen vuoden taidekirja palkinnon teoksestaan Näkemisen hetkiä. Vuonna 2021 Salmiselle myönnettiin valtion taiteilijaeläke.

www.sepposalminen.com