26.7. — 18.8.2024

Maija Helasvuo:
Arpi

  • Maija-Helasvuo: Peilissä (2023), pronssi, 20 x 36 x 25 cm. Kuva: Juho-Haavisto.

Veistokseni syntyvät hitaasti. Sisältöihin vaikuttavat vahvasti maailman tapahtumat, mutta myös henkilökohtaisilla kokemuksilla on merkittävä osuus. Elämän yllättävän hauraassa langassa riippuminen jättää yksilölle usein sivustakatsojan roolin. Maailmamme mullistuu ja muuttuu äkisti ilman, että pystymme siihen kovinkaan paljon vaikuttamaan. Muistomme tapahtumista ovat vajavaisia, vaikka muistijälkemme on väkevä.

Viimeaikaiset teokseni kuvaavat haurautta ihmisen traagisesta ja samanaikaisesti koomisesta rimpuilusta taipaleellaan. Osa teoksista on tehty edesmenneen sukulaisen muistolle, kun taas osa kommentoi pandemiaa tai Ukrainan sotaa. Teoksen sisältö määrittää käyttämäni materiaalin. Teoksissa hyödynnän keramiikkaa, lasia, pronssia ja puuta. Materiaalivalinnan tarkoituksena on avata teosta katsojalle hyödyntäen niin jaettua kulttuuria kuin sen määrittämiä mielleyhtymiä. Abstrakti veistos havainnollistaa yksilöllisen kokemuksen muuttumista jaetuksi. 

Osaksi veistossarjaani Mihin kaikki katosivat tilasin ääniteoksen säveltäjä Aino Tenkaselta. Ainon pyynnöstä ja johdolla soitin hänen tarvitsemansa äänet preparoidulla viulullani. Aino Tenkasen ääniteos Mihin kaikki katosivat on kuultavissa koko näyttelyn ajan.

Maija Helasvuo (s. 1968) työskentelee puun, pronssin, keramiikan ja lasin parissa Hyvinkäällä sekä Riihimäellä. Helasvuo käsittelee teoksissaan elämän rajallisuuden kokemusta sekä sosiaalisia suhteita. Helasvuon mukaan kuvataiteessa juuri veistokset konkretisoivat abstraktit kokemuksemme käsillä kosketeltavaksi todellisuudeksi. Hänellä on ollut näyttelyitä vuodesta 1990 sekä Suomessa että ulkomailla. Helasvuo opiskeli kuvanveistoa Lahden Taideinstituutissa 1990-1994 ja suoritti myöhemmin kuvataiteen maisterin tutkinnon Taideyliopiston kuvataideakatemiassa.

Helasvuon taideteoksia on lukuisissa taidekokoelmissa, kuten Suomen Kansallisgallerian, Jenny ja Antti Wihurin Rahaston kokoelman, Suomen Taideyhdistyksen ja yksityisissä kokoelmissa. Hänelle on myönnetty Dukaattipalkinto, Thuring pääpalkinto sekä Hyvinkään taidepalkinto.  Helasvuo on valittu Suomen Kuvanveistäjäliiton kunniajäseneksi v. 2022. Hänelle on myös myönnetty Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitali 2023. Hän on toteuttanut useita julkisen taiteen teoksia Hyvinkäälle sekä Joensuuhun.

Mediabox