13.12.2019 — 12.1.2020

Antti Ruuhela:
Maalauksia

  • Antti Ruuhela, Nimetön, 2019. Kuva: Anna Autio.

  • Antti Ruuhela, Maalauksia, näkymä Aulasta, 2019. Kuva: Anna Autio.

  • Antti Ruuhela, Maalauksia, näkymä Parvelta, 2019. Kuva: Anna Autio.

  • Antti Ruuhela, Maalauksia, näkymä Permannolta, 2019. Kuva: Anna Autio.

  • Antti Ruuhela, Maalauksia, näkymä Montusta, 2019. Kuva: Anna Autio.

Pyrin maalauksissani dynaamiseen ja kristallinkirkkaaseen, vastakohtana leväperäisyydelle ja löysyydelle, hauskaa saa silti olla, ja onkin, kunhan keskittyminen pysyy terävänä. Lopputuloksessa haluan rytmin olevan selkeä, vaikkakin se voi olla hyvin monimuotoinen ja päällekkäisyyksiä sisältävä. Minua kiehtoo erityisesti ihminen, kauneus ja niiden yhdistelmä. Kyllä taide ja sen historiakin kiinnostaa, suosikkina renessanssi ja impressionistit, kultakausi… Listaa voisi jatkaa hyvin pitkään. Inspiroivia virikkeitä vilisee tietysti elämässä joka puolella. Maalaan myös arkisia asioita, kaikki voimakkaan mielikuvitusfiltterin läpi mankeloituna.

Yleensä aloitan teokset ilman minkäänlaisia suunnitelmia ja annan maalin jälkien tuomien mielikuvien viedä ajatuksiani lopputulosta kohti. Maalatessa intuitiivisesti, kuten yleensä teen, työstä suuri osa tapahtuu alitajunnassa, vasta viimeistelyvaiheessa jylläävät päällimmäisenä tietoiset ratkaisut, jolloin yhdistän irrallisia segmenttejä ja poistan tarpeettomuuksia. Ei minulla ole mitään selvää reseptiä maalausten valmiiksi saamiseen, ratkaisut varioituvat eri maalausten välillä riippuen monista eri muuttujista ja tunnetiloista. Joskus teen maalauksen nopeassa hetkessä valmiiksi, mutta suurin osa näyttelyn teoksista on ollut työn alla jo yli 10 vuotta, työstän kymmeniä maalauksia samaan aikaan.

Haluan aina luoda jotain omaa, sellaista jonka varmasti tunnen omakseni, ennemmin kuin reflektiona muiden teoksista. En käytä minkäänlaisia valokuvia, kuvia, malleja tai läpipiirtovempaimia apunani maalatessani, eikä minulla ole valokuvamuistia. Pidän kyllä kovasti elävästä mallista piirtämisestä ja maalaamisesta, mutta tämän näyttelyn töissä ei ole mallia käytetty. Kaikki esittävyys perustuu vuosien opettelun tuomaan taitoon ja havainnointiin.

Pidän mielessäni, että suurin osa töideni yleisöstä ei ole vielä edes syntynyt, katse siis kaukana tulevaisuudessa. Tärkeintä minulle on, että teoksistani tulee niin hyviä kuin mahdollista, sen edellytys on pitkäaikainen työskentely niiden parissa, maltti, jatkumo sekä jatkuva harjoittelu.

Taikelle kiitos näyttelyn kustannuksissa auttamisesta.

Mediabox