8.9. — 1.10.2023

Marja Viitahuhta & Ánnámáret, Ilkka Heinonen ja Turkka Inkilä:
Bálvvosbáiki (2023)

Bálvvosbáiki on osa teossarjaa, joka on syntynyt mediataiteilija Marja Viitahuhdan sekä muusikoiden Ánnámáret (joiku), Ilkka Heinonen (jouhikko) ja Turkka Inkilä (elektroninen musiikki) saamelais-suomalaisesta yhteistyöstä. Työryhmän koollekutsujana on toiminut vuodesta 2019 alkaen saamelaismuusikko Ánnámáret. Videoteokset visualisoivat joikujen kohteet, toimien yhdessä joikuihin punoutuvan äänimaailman kanssa.

Bálvvosbáiki (suom. palvontapaikka) -teoksessa kuultavan joiun lähtökohtana on Ánnámáretin mukaan
ollut pohdinta koskien sitä, miten saamelainen maailmankuva ilmenee tässä ajassa. Sen mukaan
ihminen on osa ympäristöään, ei sen omistaja vaan sen käyttäjä, joka ottaa huomioon menneiden
sukupolvien perinnön ja säilyttää elämän edellytykset tuleville polville. Maa, kasvit, eläimet ja ihminen
muodostavat yhdessä kokonaisuuden, jonka osatekijät ovat riippuvaisia toisistaan.

Palvontapaikoilla oli esikristillisen ajan saamelaisten luonnonuskonnossa merkittävä rooli. Tässä joiussa
palvontapaikka ei kuitenkaan sijaitse vain yksittäisessä kohteessa tai paikassa, vaan teos kysyy, voisiko
se sijaita mielenmaisemassa ja suhteessa ympäristöön. Videoteoskin kuvaa kulkemista, ei yksittäistä
kohdetta, jonne päädytään. Teoksessa vaelletaan kurusta kohti tunturimaiseman avaruutta. Inarissa
lapsuutensa ja nuoruutensa elänyt Marja Viitahuhta pyrkii ristikuvien ja hidastetun liikkeen avulla
tavoittamaan muistumia ajantajun katoamisesta, jota hän on kokenut viettäessään aikaa pohjoisen
metsissä, tuntureilla ja vaaroilla. Kuvien päällekkäistyminen ja sekoittuminen, niiden efektit,
pintarakenteen korostuminen, värien vääristyminen, kameran kiinnittyminen yhtäältä kasvien detaljeihin ja toisaalta laajaan näkymään, sekä ihmisen (videolla esiintyvä Ánnámáret) kulkeminen ja ympärillään olevien asioiden katsominen ovat Viitahuhdan visuaalista vuoropuhelua teoksen musiikin kanssa.

Turkka Inkilän luoma äänien kudos on kuin se yhtäältä kuviteltu ja toisaalta todellinen maisema, jossa
Ánnámáretin joiku leijuu ja jota teoksen kuvatkin toistavat. Ilkka Heinosen jouhikko laulaa joiun rinnalla, sen kanssa keskustellen ja vuorotellen. Näiden audiovisuaalisten keinojen avulla kuvaamme sisäistä kokemusta, jossa yhdistyvät pitkän luonnossa kulkemisen aiheuttama toisenlainen ajantajun (tai sen puutteen) tuntu, merkityksellisyys riippumatta aikaansaamisen velvoitteista, etsiminen ja läsnäolo.

Kiitos työskentelymme tukemisesta:

Koneen säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Avek, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Sajos.

 

Marja Viitahuhta on mediataiteilija, jonka teokset ovat olleet lyhytelokuvia, esityksiä, installaatioita, valokuvia ja kollaaseja. Hänellä on esitystaiteen tutkinto Turun Taideakatemiasta ja kuvataiteen maisterin tutkinto Kuvataideakatemiasta. Hänen teoksiaan on esitetty maailmanlaajuisesti ja palkittu kansainvälisesti muun muassa Cannesin Elokuvajuhlien Cinéfondation -sarjassa, Barcelonan L’Alternativa -festivaalilla ja Stuttgarter Filmwinter – festivaalilla. Hänen teoksiaan on julkisissa taidekokoelmissa, mukaan lukien hänen varhainen elokuvansa 99 Vuotta Elämästäni, joka on sekä MoMA:n (New York) että Kiasman kokoelmissa. Myös Ánnámáretin, Inkilän ja Heinosen musiikkiin toteutettu videoteos Nieguid duovdagat hankittiin Kiasman online-kokoelmiin vuonna 2021. Työryhmän teoksista kolme on myös katsottavissa tällä hetkellä Yle Areenassa. Taiteellisen työskentelynsä lisäksi Viitahuhta on toiminut taiteen tuntiopettajana muun muassa Aalto-yliopistossa.

Ánnámáret eli Anna Näkkäläjärvi-Länsman on Nuorgamista käsin vaikuttava saamelaisartisti.
Hänen joikuihinsa perustuva Nieguid duovdagat -albumi ilmestyi vuonna 2021 ja se valittiin
vuoden kansanmusiikkialbumiksi ja oli ehdolla Etno Emma -kategoriassa Emma Gaalassa.
Näkkäläjärvi-Länsman on toiminut solistina, muusikkona ja opettajana monissa produktioissa
saamelaismusiikin parissa.

Ilkka Heinonen on kansanmusiikkiin erikoistunut muusikko ja säveltäjä soittiminaan jouhikko, G- violone ja kontrabasso. Euroopan kansanmusiikkikulttuureista vaikutteensa saaneiden yhtyeiden lisäksi Heinonen on toiminut niin solistina kuin orkestereissakin nykymusiikin ja vanhan musiikin konserteissa ja projekteissa.

Turkka Inkilä on monigenreinen muusikko ja säveltäjä. Yhtyeensä Tölöläbin kanssa hän on pyrkinyt tekemään skenekonventioita rikkovaa elektroakustista musiikkia, jossa sekoittuvat nykymusiikin arvaamattomuus, vilpitön kauneuden tavoittelu ja elektronisen tanssimusiikin kehokokemus. Hän opiskelee paraikaa opettajansa Gunnar Jinmei Linderin johdolla japanilaisen Kinko-koulukunnan shakuhachiohjelmistoa, ja vaikuttaa aktiivisesti helsinkiläisen Eloa ry:n riveissä säveltäjänä, sovittajana ja huilistina.


Mediabox on Forum Boxin tila mediataiteelle. Uusinta mediataidetta esittelevä ohjelmisto toteutetaan yhteistyössä AV-arkin kanssa.

Mediabox on esteellinen, mutta videoteos on myös mahdollista katsoa tabletilta Galleria Forum Boxin katutason tiloissa. Voit pyytää tabletin lainaan Forum Boxin henkilökunnalta.