20.8. — 12.9.2021

COMPANIONS

  • MINNA HAUKKA & KRISTIN LUKE–Mobile Feminist Library, 2018-2021. Kuva Anna Autio

  • HARRIET HILL–HOME-ing, 2021. RACHEL HOUSE–Resistance Sustenance Protection, 2021. Kuva Anna Autio

  • MARIA DUNKER, NIINA LEHTONEN BRAUN, MIMOSA PALE, ILONA VALKONEN–Pipe Dream, 2021. Kuva Anna Autio

  • NIINA LEHTONEN BRAUN–Kollaaseja sarjoista My Body is my primary studio, 2021 & Die Handleserin / The Palmreader, 2020. Kuva Anna Autio

  • Yleiskuva näyttelystä COMPANIONS, 2021. Kuva Anna Autio

  • HEIDI KILPELÄINEN–Hotel Apokatastasis I, 2021. Kuva Anna Autio

  • Mobile Queer Zine Library, Aula. Kuva Anna Autio

  • ALICE MAY WILLIAMS–Mabley Green, 2021. Kuva Anna Autio

Companions-näyttely tuo palan maineikasta London Feminist Librarya galleria Forum Boxiin 20.8.–12.9. Parisenkymmentä eri alojen ja kansallisuuksien taiteilijaa kohtaa aktivismia ja kuvataidetta yhdistävässä näyttelyssä, joka tutkii kumppanuuden teemaa ja peräänkuuluttaa uusia yhteisöllisyyden muotoja.

Companions-näyttelyn juuret ovat lontoolaisessa Feminist Library -organisaatiossa. Vuonna 1975 avautunut kirjasto toimii nykyään feministisen kirjallisuuden ja monipuolisten historiallisten materiaalien laajana arkistona, mutta myös yhteisötilana tämän päivän aktivisteille ja feministeille.

Lontoossa työskentelevien taiteilijoiden Minna Haukan ja Kristin Luken feministinen kirjastoautoprojekti Mobile Feminist Library on kompakti versio Feminist Libraryn kokoelmista. MFL on muuntuva kenttäkirjasto, joka reagoi kunkin vierailukohteen paikallisuuteen. MFL saapuu tänä kesänä kolmeksi viikoksi galleria Forum Boxiin osana Companions-näyttelyä. Haukka ja Luke ovat kutsuneet mukaan joukon Suomessa ja Iso-Britanniassa työskenteleviä taiteilijoita rakentamaan galleriaan ainutlaatuisen tilan feministiselle pohdiskelulle, oppimiselle ja unelmoinnille.

Companions, ”kumppanit” saa näyttelyn kontekstissa lukuisia merkityksiä: kumppanuutta koetaan ihmisten, kirjojen, kasvien ja partnereiden kanssa. Pandemian aikana kumppanuus on näkynyt elämissämme usein ennen kaikkea puutteen ja kaihon kautta. Näyttelyssä esillä olevat teokset jäljittävät kukin näitä tärkeitä suhteita. Companions-näyttely etsii työkaluja epävarmuuden kanssa elämiseen ja peräänkuuluttaa uusia läheisyyden ja yhteisöllisyyden muotoja.

Näyttelyn ohella ohjelmassa on elokuvanäytöksiä, keskusteluja ja performansseja.

Companions-näyttelyssä nähdään teoksia seuraavilta taiteilijoilta tai kollektiiveilta: Niina Lehtonen Braun, Maria Duncker, Minna Haukka, Harriet Hill, Rachael House, Jasmine Johnson, Heidi Kilpeläinen, Kristin Luke, Maria Mahfooz, Emily Mulenga, Mimosa Pale, Aqui Thami (Sister Library, Mumbai), Anna Chrystal Stephens, Ilona Valkonen, Alice May Williams, Feminist Library, Mobile Queer Zine Library ja Women in immigration detention, UK.

Mediabox