1.6. — 24.6.2018

Azar Saiyar:
Etäisyyden monumentti

  • Azar Saiyar, Etäisyyden monumentti, still kuva

Tunnettu iranilais-azerbaidžanilainen laulaja Googoosh esittää version kappaleesta Ayrılıq (“Ero”). Lauluesitys on osa 1970-luvun televisio-ohjelmaa ja kopioitu moneen kertaan videokasetilta toiselle. Kyseessä voisi olla rakkauslaulu, mutta taustaksi kerrotaan tarinaa Neuvosto-Azerbaidžanista pakon edessä Iraniin lähteneen säveltäjän Ali Salimin halusta tehdä musiikkia kaipuustaan.

“Etsin erästä toista laulua, kun tämä esitys osui silmiini YouTubessa. Siellä sen saattoi katsoa yhä uudestaan ja uppoutua Googooshin tapaan esittää kappale, lumoutua kuluneesta kuvasta. Saattoi peilata esitykseen sitä osaa omasta taustastaan, jossa on iranilaista ja azerbaidžanilaista, peilata kaipuun tunnetta. Ja video kasvoi mielessäni etäisyyden monumentiksi – esitykseksi välimatkasta, kuvista, muistamisesta sekä kyvystä samanaikaisesti tunnistaa ja olla tunnistamatta.”

Teoksen äänisuunnittelun on toteuttanut Johannes Vartola ja sen toteutusta on tukenut Visek.

Azar Saiyar on helsinkiläinen elokuvantekijä ja mediataiteilija. Hän käyttää usein teoksissaan arkistomateriaaleja, leikkii kollektiivisen muistin kuvilla ja sanoilla, suuntaa katseen kohti katsomista, puhumista, muistamista ja tarinoiden kerrontaa. Hän tekee myös yhteistyöprojekteja muiden taiteilijoiden kanssa.

Azar Saiyarin teoksia on esitetty kansainvälisillä elokuva- ja mediataidefestivaaleilla, gallerioissa, museoissa ja televisiossa.