22.7. — 2.8.2020

Halme, Kassinen, Kaunisto, Keränen, Kurki, Pajari, Rotts, Saarinen ja Sankala:
Etiäinen

ETIÄINEN − Vapaa taidekoulu juhlii kesää Forum Boxissa 22.7.− 2.8.2020

Vaikka Galleria Forum Box omine ohjelmistoineen on virallisesti kesälomalla, ei taiteen esittäminen yleisölle jää tauolle, sillä nuorten taiteilijoiden ryhmä valtaa galleriatilan Etiäinen -näyttelyllään.

Näyttely esittelee yhdeksän Vapaasta taidekoulusta keväällä 2020 valmistunutta taiteilijaa: Inkeri Halme, Benjamin Kassinen, Noora Kaunisto, Matilda Keränen, Anna Kurki, Sisko Pajari, Sasha Rotts, Eeva-Marja Saarinen ja Kati Sankala.

Maalaustaiteeseen keskittyneet, nelivuotiset ammattiopinnot ovat antaneet vahvan pohjan löytää yksilöllisiä reittejä visuaaliseen ilmaisuun. Näyttelyn päämedium on maalaus, joka laajenee luontevasti myös installaation ja videotaiteen suuntiin. Tekijöiden teemat ammentavat yksilöllisen kokemuksen, myyttien ja perinteen sekä ihmiselämän ja suuren tuntemattoman suhteesta. Vastapainona läsnä ovat myös arjen yksityiskohdat ja elämän humoristiset puolet. Pitkään yhdessä työskennelleiden tekijöiden teokset alkavat väistämättä keskustella keskenään, ja joskus pääroolin ottaa värien ja maalausjäljen vuorovaikutus yksittäisten maalausten sijaan.

Vuosi 2020, näyttelyn taiteilijoiden viimeinen yhteinen työskentelyvuosi Vapaassa taidekoulussa jää mieleen odottamattomien tapahtumien vuotena. Tulevaisuus näyttäytyy hallitsemattomana, totuttujen rakenteiden rakoilun, ennennäkemättömän muutoksen ja maailmanlaajuisten prosessien keitoksena. Suomalaisessa kansanperinteessä etiäinen oli aavistus tai näky, joka antoi vihjeen tulevasta. Taiteen tekemisellä on yhteyksiä enteiden ja aavistusten maailmaan. Kuten etiäiset, myös näyttelyn taideteokset liikkuvat vasta muotoutumassa olevan ja konkreettisen maailman rajapinnoilla, onkien esiin vieraita ilmiöitä.

Vapaa Taidekoulu on ainoana Suomessa erikoistunut maalaustaiteen opetukseen. Opinnot kestävät neljä vuotta ja opettajat ovat kovatasoisia kuvataiteen ammattilaisia. Vuosikymmenten varrella monet sittemmin menestyneet kuvataiteilijat ovat opiskelleet Vapaassa Taidekoulussa, kuten Tove Jansson, Unto Pusa, Risto Suomi, Eija-Liisa Ahtila ja Mari Sunna. Vapaan Taidekoulun perusti Maire Gullichsen vuonna 1935.

Avajaiset järjestetään tiistaina 21.7. klo 19. Vallitsevien kokoontumisrajoitusten vuoksi pyydämme ilmoittautumaan avajaisiin etukäteen Inkeri Halmeelle joko sähköpostitse tai puhelimitse 0440112265.

Näyttely on avoinna 22.7.− 2.8.2020: ke 12–20 ti, to–pe 12–17 la–su 12–16

Lisätietoja: Inkeri Halme / 0440112265

 

Löydät näyttelyn Facebook -tapahtuman tämän linkin takaa.

Mediabox