18.10. — 10.11.2019

Pauliina Turakka Purhonen:
HELVETTI JA KIRKKAUS

Tummaa suota, pitkospuita pitkin, etenee loputon kulkue, sitä johtaa isäni valkoisessa albassaan. Jossain jonon jatkeena kulkee myös lapsi päässään punainen pipo. Lapsi astuu harhaan ja uppoaa suon silmään, yrittää hetken huutaa apua, mutta ääni juuttuu kurkkuun, eikä kukaan kuule. Kohta näkyy vain pipon kirjava tupsu mustaa vettä vasten.

Tässä kohtaa aina herään.

I have been to Hell and back and let me tell you it was wonderful.

Louise Bourgeois

Mitä?!

Ei Helvettiin mitään päiväretkiä tehty, sehän kulki mukana minne menikin, tavallisen ja toimivan alla uhkaavana suona joka koska tahansa saattoi pettää jalkojen alla. Oli kuljettava varoen, kieli keskellä suuta, ja silti toinen saapas tuntui jämähtäneen pysyvästi suonsilmään.

Työ on loitsimista. Manataan pelot päivänvaloon ja katsotaan miten käy. Ei ole takeita siitä mihin lopulta päädytään. Halusin vajota lapsuuteen ja näyttää mitä näin, mutta sainkin maata jalkojeni alle. Helvettini haalistui ja äkkiä maailman kirkkaus on käsinkosketeltavan kiinteää itsessäni ja ympärilläni.

Haluan kiittää Sashaa, Sarahia ja Katria, joita ilman monta tikkiä olisi jäänyt tekemättä, Veikkoa elokuvasta ja Paavoa ripustusavusta. Kaikkia kiitän myös paljosta muusta, syvistä keskusteluista ja kevyestä huulenheitosta.

Perhettäni haluan kiittää kärsivällisyydestä, sekä yleisesti että erityisesti malli-istunnoissa.

Näyttelyä ja työskentelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin säätiö ja Svenska kulturfonden.

Kuvat Veikko Björk, Anna Autio ja Pasi Autio.

 

**

Tapahtumat Pauliina Turakka Purhosen näyttelyn aikana

La 19.10. Champion of the Erebox – Kalle Turakka Purhonen järjestää Middle-Earth Strategy Battle Game -turnauksen näyttelyn auki ollessa. Tervetuloa seuraamaan miniatyyrejä ja nopanheittoa mahtavissa maisemissa!

Su 20.10. klo 12:30–15:30 Juho Laitinen ja Kenneth Ojutkangas esittävät kolmituntisen version John Whiten teoksesta Cello and Tuba Machine (1968). Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja yleisö voi tulla ja mennä mielensä mukaan. Lue lisää täältä.

Ma 21.10. n. 18–20 Hengen ja ruumiin ravintoa: virsiä ja viiniä maanantai-illan ratoksi – etujoukkoina Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosaston opiskelijoita.

Ti 22.10. klo 20 Liisa Pentti: Cloudbody nro 1 an ecology of dreams. Somaattinen kuunnelma, kesto n. tunti. Vapaa pääsy, tervetuloa!
Äänisuunnittelu: Jouni Tauriainen
Visuaalinen suunnittelu: Fabian Nyberg

Ma 4.11. klo 19–21 Aave kummittelee. Uuden ja kokeellisen musiikin Tulkinnanvaraista -konserttisarjassa esitetään Wolfgang Lesserin, Luigi Nonon ja Christian Wolffin sävellyksiä.
Lue lisää täältä.

Ti 5.11. klo 19 Performansseja. Vapaa pääsy.
Linda Granfors ja Aura Hakuri: Atropa belladonna. Ruskeanvioletit, riippuvat kukat ovat yksittäin. Verhiö on kellomainen ja syvään liuskainen. Teriö on kellomainen ja matalaan liuskainen. Kukan tuoksu on epämiellyttävä.
Maximilian Latva ja Katri Kainulainen (Huom! Esitys sisältää alastomuutta ja seksuaalisia elementtejä, eikä sitä suositella lapsille tai herkemmille katsojille)
Petra Innanen aka Bettie Blackheart: L’amour pour l’art. Lue lisää täältä.

La 9.11. Gallerian aukioloaikana 12-16: Blaue Frau: The Tent – Tältet. Live Action. Lisätietoja täältä.
Mediabox