6.10. — 29.10.2023

John Court:
Now and Now

  • Kuva: Anna Autio.

  • Kuva: Anna Autio.

  • Kuva: Anna Autio.

  • Kuva: Anna Autio.

  • Kuva: Anna Autio.

  • Kuva: Anna Autio.

John Court (s. 1969, Iso-Britannia) on performanssitaiteilija, joka on asunut ja työskennellyt Torniossa vuodesta 1997 lähtien. Courtin taide kumpuaa hänen henkilökohtaisista kokemuksistaan ja keskittyy kehoon, prosessuaalisuuteen ja ajan kulumiseen. Court on valmistunut Lontoon Camberwell School of Artista (1994) ja suorittanut kuvanveistäjän tutkinnon Norwich School of Art and Designissa (1997). Hänen työskentelynsä on kehittynyt ja muuttunut ajan myötä, mutta hänen taustansa kuvanveistäjänä näkyy edelleen hänen työskentelyssään; Court ei esimerkiksi ole erityisen kiinnostunut väreistä, vaan antaa hyödyntämiensä materiaalien määrätä värityksen.

Court on lukihäiriönsä vuoksi joutunut tutkimaan suhdettaan myös kielelliseen toimintaan. Päästäkseen taidekouluun Court joutui työskentelemään ahkerasti parantaakseen lukutaitoaan. Ponnistelujen seurauksena hän löysi uusia tapoja kommunikoida ja ilmaista itseään. Taidekoulun opiskelijana hän alkoi hyödyntää näitä kokemuksia taiteellisessa työskentelyssään.

Kaikki Courtin teokset ilmentävät kirjoittamisen ja piirtämisen toisistaan ​​riippuvaisia ​​prosesseja niissä yhdistyvät viiva, liike, aika ja tila. Samalla kun Court on jatkanut veistoksellisten esineiden tekemistä ja piirtämistä, hän on mukauttanut näitä prosesseja erilaisiin konteksteihin ja/tai liittänyt niitä osaksi aikapohjaisia teoksia. Courtin kiinnostus prosessia kohtaan on niin laajaa, että hän ei tee eroa studiossa tuotetun tai yleisön edessä suoritetun työn välillä: hänelle kaikki on performatiivista.

Courtin performanssit ovat usein pitkäkestoisia, jopa kahdeksantuntisia. Hän saattaa esimerkiksi esiintyä koko tapahtuman ajan tai sen tietyn tapahtumapaikan (museon, laitoksen) aukioloaikoina. Courtin työt reagoivat esityksen kontekstiin ja usein jatkuva, toistuva toiminta luo rytmin, joka kulkee rinnakkain ympäristön kanssa.

Viime aikoina Court on ollut kiinnostunut ajatuksesta antaa hänen esityksissään käyttämiensä esineiden ja materiaalien määritellä performanssin keston. Hän ei pidä esityksiään sooloteoksina, sillä yhteistyön elementti on niissä läsnä, olipa se sitten kuraattoreiden, järjestäjien, taiteilijoiden, katsojien, esineiden, tilojen tai ajan kanssa.

Performanssit

Lauantai 7.10. klo 12–17

Lauantai 28.10. klo 12–17

 

Courtilla on ollut useita näyttelyitä ja hänet on kutsuttu esiintymään mm. seuraaviin tapahtumiin:  Navigating North KIASMA Museum of Contemporary Art (2023)  Belfast International Festival of Performance Art Belfast, Northern Ireland, UK (2023, Das Dicke Ende in Bern Art Museum Switzerland (2018), MA, Art Museum in Rouyn-Noranda Canada (2018), UP-ON Live Art festival Chengdu China (2017), SIGNAL Festival in Brussels Belgium (2017), Beijing Live in China (2016), Viva! Art Action festival in Montreal, Canada (2015), 7a*11d in Toronto, Canada(2014), DigitaLive in Guangzhou, China (2014), SpaceX Gallery Exeter in UK (2012), Guangzhou Live Art Festival in China (2010), ANTI Contemporary Art Festival in Finland (2010 and 2018), the Venice Biennale (2005) ja the Liverpool Biennial (2004).

 www.johncourtnow.com

Lataa näyttelyn kuvallinen teoslista tästä.

Mediabox