1.3. — 24.3.2019

Marko Lampisuo:
KANSALLISMAISEMA

Kansallismaisema on musiikillinen videoteos kansallisen kuvaston kamppailusta äärioikeistolaista omimista vastaan.

Marko Lampisuo kuvasi alkuperäisen videomateriaalin Kolilla. Vaaramaisemiin sekoittuvat verkosta kaapatut fasistiset marssivideot. Karjalan kunnaiden ihailu häiriintyy, kun yhteisiksi tarkoitettuja symboleita liehutellaan muukalaisvihan lietsomiseksi.

Alun kansanmusiikkiteema muuttuu huilun viiltäväksi huudoksi. Näkymät murtuvat ja pelkistyvät Lampisuon kierrättäessä ja kuvatessa aineistoa yhä uudelleen. Huilisti Johanna Kärkkäisen ja äänisuunnittelija Taito Kantomaan luoma sävelmaailma siivittää kansallisista symboleista käytävän kamppailun kiihkoa. Lopussa Kolin ikiaikaisuus tarjoaa pienen lohdun pilkahduksen.

Kansallismaisema-teoksen tuotantoa ja Marko Lampisuon työskentelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan rahasto ja Taiteen edistämiskeskus. Teos sai alkunsa Kolin Ryynäsen taiteilijaresidenssissä 2015. Forum Boxin näyttely on teoksen ensiesitys.

Marko Lampisuo (s.1970 Turku) on valmistunut kuvataiteilijaksi (AMK) Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2003. Hän poimii videoteostensa ja grafiikantöidensä aiheet usein luonnosta tai lähipiiristä. Alkuperäinen, dokumentaarinen kuva on yleensä vasta alkusysäys teoksille, jotka saavat lopullisen muotonsa käsityömäisten vaiheiden jälkeen. Tekniikasta riippumatta Lampisuon teoksia yhdistää kokeellinen ja elokuvallinen luonne.

Huilisti Johanna Kärkkäinen (s. 1987 Lieksa) valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta vuonna 2015. Hänen repertuaarinsa kattaa klassisen huilun ohjelmistoa 1600-luvulta aina nykypäivään asti. Aiemmin Kärkkäinen ja Lampisuo ovat toteuttaneet poikkitaiteellisia yhteisesityksiä Münchenissä, Berliinissä ja Porissa.

Äänisuunnittelija Taito Kantomaa (s. 1977 Rovaniemi) valmistui filosofian maisteriksi Tampereen yliopistosta 2005. Äänen ja musiikin rajapintoja hän on lähestynyt teoreettisista lähtökohdista, tilateoksina, videoteosten ja näytelmien ääniraidoilla ja ääniohjelmoinnin kautta. Kantomaa työskentelee päätoimisesti Rovaniemen teatterissa. Kansallismaisema on Kantomaan ja Lampisuon kuudes yhteistyö.

Kansallismaisema-videoteoksen on tuottanut Tuuli Penttinen-Lampisuo (s. 1969 Tampere) Kallo Worksista. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta 2012 ja on tuottanut Marko Lampisuon videoteoksia vuodesta 2005 alkaen.

 


 

 

KANSALLISMAISEMA

2019

Käsikirjoitus, ohjaus, kuvaus, leikkaus: Marko Lampisuo

Huilu, improvisaatiot: Johanna Kärkkäinen

Musiikki: Karjalan kunnailla (trad.)

Musiikin äänitys: Tommi Mäki / Magia Music & Media

Äänisuunnittelu: Taito Kantomaa

Formaatti: HD / 16:9 / väri / stereo

Kesto: 5 min

Rahoitus: Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan rahasto, Taiteen edistämiskeskus

Tuotanto: Tuuli Penttinen-Lampisuo / Kallo Works

Levitys: AV-arkki www.av-arkki.fi/taiteilijat/marko-lampisuo/

Lisätiedot: www.lampisuo.fi