26.4. — 19.5.2019

Markus Konttinen:
AURINGON KATSOJAT (Melankolia ja kiihko)

  • Neljä puuta, 2018

  • Auringon edessä ja toistensa ympärillä, 2018

  • Säkenöivä, 2018

  • Ulos pilvestä III, 2019

  • Varjossa kaikki, 2018

  • Yksi puu ja kohtaaminen, 2018-2019

osa sarjaa ”Auringon Katsojat”
kuva: Jussi Tiainen

 

AURINGON KATSOJAT perustuu taidemaalari Markus Konttisen (s. 1957) työskentelyyn samannimisen maalaussarjan parissa. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kirjailija Torsti Lehtisen itsenäinen teksti Voittamaton Aurinko, joka tuo oman, katsojan, näkökulmansa teoskokonaisuuteen suhteessa Markus Konttisen luonnehdintaan työskentelystään ja näyttelyn rakentamisestaan.

”Lähtökohtani tavalla tai toisella on tämä jaettu mahdollisuutemme katsoa ja mahdollisesti nähdä jotain merkittävää, myös yhdessä ja myöskin elää ympäristössä, jolla on konkreettinen valon lähde. Tämä koettu tilanne ja jokapäiväinen ihme sulautuvat yhteen maalaukseen liittyvien intohimojeni kanssa. Maalaukseen liittyvät päämääräni kasvavat maalauksen mahdollistamasta tilasta, johon luen myös piirustuksen. Tämä tila ja tilanne ja sen tavoittelu on minua aina kiehtonut maalauksessa. Edellinen tarkoittaa lähinnä kaksiulotteisen pinnan ja syvyyden elettyä suhdetta väriin, jonka sointi (valo) kuuluu taustalla ja sisällä. Tuo elämä maalauksen kanssa tarkoittaa minulla myös selkeästi katsomisen position vaihtelua…”

Kirjailija Torsti Lehtinen, Voittamaton Aurinko:

”Ihmiset palvovat Aurinkoa milloin tanssien, milloin rukoillen. Alastomimmillaan he värjöttelevät kuoleman riisuvan katseen alla kuin Calaisin porvarit Rodinin veistoksessa. Konttinen kuvaa ihmisen suhdetta maailmaan ja toisiin ihmisiin tietoisena siitä, että silmä ei tavoita todellisuutta sinänsä. Näkökulmastaan riippumattomalla tavalla kukaan ei näe edes kaikille yhteistä aurinkoa. Konttisen teokset esittävät ihmisen elämästä auringon alla niin monta ristiriitaista väitettä, että ne eivät väitä mitään. Niissä toteutuu moniäänisyys, joka jättää tulkinnan vapauden katsojalle ja synnyttää hänessä sisäisen dialogin.

Sol Invictus, Voittamaton aurinko, oli syyrialaisperäinen jumaluus, jonka kultin keisari Aurelianus ylensi 200-luvulla Rooman valtionuskonnoksi. Hän uskoi saaneensa voiton kapinallisista Sol Invictus jumalan ansiosta. Kun kristinusko myöhemmin nousi Rooman pääuskonnoksi, Voittamattoman Auringon päivästä tehtiin joulupäivä, jolloin valo voittaa pimeyden. Konttisen töissä valo ja varjo, aurinko ja pimeys käyvät taistelua, jonka Sol Invictus nimelleen uskollisena voittaa.”

Näyttely AURINGON KATSOJAT ( Melankolia ja kiihko ) koostuu öljyvärimaalauksista kankaalle ja hiili- / pastellipiirustuksista paperille vuosilta 2017–2019. Näyttelyn ylöspano rakentuu oman työhuoneeni herättämien ja työhuoneessani heränneiden tilallisten ja rakenteellisten ajatusten siirtymisestä osaksi Forum Boxin erityislaatuista tilaa ja sen suhteita. Kokonaisvaltainen rakenne hahmottaa virtaavuuden kautta tematiikkaa ja teosten välistä keskustelua, sekä valon ja varjon vaihtelua.

 

Markus Konttinen,
Helsingissä 01.04.2019

Mediabox