19.7. — 11.8.2019

Martti Jämsä:
Pimiössä

Pimiössä

Kaadan altaisiin kehitteen, keskeytteen ja kiinnitteen. Sytytän pimiön punaisen suojavalon.

Pimiön hyllylle olen asettanut järjestykseen kaikki ostamani ja saamani vanhat valokuvapaperit. Jo nimet laatikoiden päällä kiihottavat mielikuvitusta: Agfa Lupex, Tura Portrait-Rapid, Kodak Panalure, Argenta Novum, Forte Bromofort.

Avaan yhden laatikon, koskettelen paperia ja tunnustelen emulsion karheaa pintaa. Paperi tuoksuu vanhalta ja erikoiselta. Sytytän kattovalon, käännän paperia lamppua kohden ja annan sen valottua. Tiedän kokemuksesta, että paperit ovat vanhetessaan hunnuttuneet. Antamalla lisävaloa voin saada lisää mustumaa, eikä paperi jää pelkästään harmaaksi.

Sammutan kattovalon. Pimiö muuttuu taas punaiseksi; on rauhallista, hämärää ja hiljaista.

Painan valokuvapaperin kulman kehitealtaassa olevan nesteeseen. Hiljalleen paperi liukuu altaan pohjalle. Liikuttelen sitä ja kääntelen välillä atuloilla. Äkkiä paperissa alkaa tapahtua muutoksia, mutta keskikohtaan jää vaaleampi alue. Yli 50 vuotta vanha valokuvapaperi on saamassa uuden elämän.

Minusta kuva on nyt valmis.

AIKA ja VALO ovat luoneet kuvan paperille, kehite vain houkuttelee sen esille.

Siirrän valokuvapaperin keskeytteeseen ja sitten kiinnitteeseen. Loppuhuuhtelun jälkeen tarkastelen kuvaa vielä huolella. Jos kuva tuntuu kiinnostavalta, siirrän sen kuivumaan. Myöhemmin toonaan valitut kuvat seleenillä.

Sen jälkeen aloitan kaiken alusta uudella paperilla ja teen erilaisia kokeiluja. En halua, enkä voi toistaa samaa. Jokainen valokuvapaperi on aineellisuudessaan erilainen.

Hopeabromidi (AgBr) on yksi mustavalkoisen valokuvan keskeisistä raaka-aineista. Hopeamineraali, alkuaine, jalometalli! Mutta valokuva ei ole pelkästään kemiaa ja materiaa. Onnistuessa voi pienessä paperinpalassa nähdä jotakin sellaista, jota on mahdotonta sanoilla kuvata. Voi nähdä ihmeen, joka on suostunut tulemaan näkyville.

Jatkan kärsivällisesti työskentelyä pimiössä.


Martti Jämsä

 

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Martti Jämsän valokuvateos Pimiön valokuvat – Liquid Photographs. Graafisesta suunnittelusta vastaa Jorma Hinkka. Kirja ilmestyy Musta Taide julkaisusarjassa tämän vuoden ensimmäisenä numerona.

Mediabox