16.9. — 9.10.2022

Milja Viita:
Delight at Robert St.

Mediaboxissa ensiesityksensä saava elokuvani Delight at Robert St. on kuvattu torontolaisella pikkukadulla, jossa asuin hetken aikaa erään kulkukissan reviirillä. Naapurusto oli nimennyt kissan Buddyksi. Se oli onnistunut valloittamaan itselleen pienen oman alueen aivan suurkaupungin keskustasta. Kohtasin Buddyn katseen aina lähtiessäni ulos asunnostani. Eräänä kauniina sunnuntaiaamuna ikuistin vanhalla, veivattavalla 35mm elokuvakameralla naapurini viimeiseksi jääneen syksyn.

Delight at Robert St. on koostettu eri filmiformaateille ja filmilaaduille kuvatusta materiaalista. Elokuvassa on yhdistetty elokuvataiteen alkuajoilta tuttua, perinteistä 35mm Academy-, sekä S16- ja 16mm kokoja. Olen myös kuvannut ja muokannut mustavalkoista alkuperäismateriaalia kanadalaisen LIFT -elokuvapajan optisella tulostimella värifilmiksi.

Työskentelytapani on yksinkertainen, etsin kameroineni kohteita kuin katukuvaaja. Olen huomannut, että moni sinänsä arkiselta vaikuttava tilanne muuttuu kuvattuna aivan toiseksi. Vanha 70-vuotias neuvostoliitolainen Konvas-kamerani on mystinen taikalaatikko. Dokumentaarista, 35mm materiaalia elokuvassani on vain noin minuutin verran, mutta pimiössä materiaalia työstämällä minuutti voi venyä kymmeneksi – ja siitä voi lopulta kehittyä kokonainen maailma.

Kotiin palattuani löysin yllätyksekseni Googlen kartasta jo edesmenneen naapurini. Siellä digipilvessä ystäväni valvoo yhä vaahteransa alla reviiriään.

Elokuva on valmistettu The Liaison of Independent Filmmakers of Toronton (LIFT) sekä tuotantoyhtiö Filemo Filmsin tukemana. Kiitos Kuvataideakatemia/Taideyliopisto, Saastamoisen säätiö, Serlachius residenssi. Taiteen edistämiskeskus on tukenut taiteilijan työskentelyä. Teoksen rahoitus AVEK/Milla Moilanen.

Milja Viita on mediataiteilija ja elokuvatekijä, hänen teostensa teemoissa toistuu usein luontokokemus tai luonnontieteellinen havainto. Viidan kokeellinen elokuva Eläinsilta U-3033 (2018) voitti Risto Jarva -palkinnon Tampereen elokuvajuhlilla 2019 jonka jälkeen se on kiertänyt kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.  Viita työskenteli taiteilijaresidenssissä The Liaison of Independent Filmmamakers of Torontossa (LIFT) vuonna 2019 jossa työsti Bambi -nimistä 35mm elokuvainstallaatiotaan. Milja Viita valittiin hiljattain Lönnströmin taidemuseon 6. nykytaideprojektin toteuttajaksi tuotannolla Fata Morgana. Viita on valmistunut Kuvataideakatemian Tila-aikataiteista (KuM, 2005) jossa hän on osa-aikaisena tuntiopettajana.

Lisätietoja: https://miljaviita.live

 

Mediataidetila Mediaboxiin on kolme porrasta, mutta teos on katsottavissa galleriassa myös tabletilta.

Mediabox on Forum Boxin tila mediataiteelle. Uusinta mediataidetta esittelevä ohjelmisto suunnitellaan yhteistyössä AV-arkin kanssa.