9.4. — 30.4.2022

Restlessminds: OBJECTS HAVE FEELINGS TOO!
//
Muriel Kuoppala:
Portals

 • Restlessminds

 • Muriel Kuoppala: Portal XII (2021), oil and ink on canvas, 160 × 160 cm

 • Muriel Kuoppala: Portal XI (2022), ink on canvas, 160 cm x 160 cm, Portal XII (2022), oil and ink on canvas, 160 cm x 160 cm

  Photo: Anna Autio

 • Muriel Kuoppala: Portal V (2021), ink on canvas, 160 cm x 160 cm, Portal VI (2021), oil and ink on canvas, 160 cm x 160 cm

  Photo: Anna Autio

 • Restlessminds: Restlessminds as an Object (2021), mixed media, 120 cm x 250 cm x 190 cm

  Photo: Anna Autio

 • Restlessminds: Objects have feelings too!

  Photo: Anna Autio

 • Restlessminds: IX Yllätys, Förvåning, Surprise (2022), plaster and textile, 40 cm x 45 cm

  Photo: Anna Autio

Restlessminds – Objects have feelings too!

Galleria Forum Boxissa Restlessminds astuu esineitä tutkivien käyttäytymistieteilijöiden saappaisiin. Heidän veistos- ja performanssiprojektinsa Objects have feelings too! venyttää normatiivisten persoonallisuuksien käsitettä haastaakseen ihmisten käsityksen itsestään. Näyttely tarjoaa katsojalle mahdollisuuden tarkastella sitä, miten itsensä voisi nähdä esineenä ja miltä tuntuisi olla esine.

Näyttelyä on tukenut Svenska Kulturfonden.

Haluaisimme kiittää kokeiluihimme osallistujia: Johan Lindström, Eva – Maria Dahlin, Mariana Alves Silva, Magnus Tarras-Wahlberg, Alexandra Wolkowicz, Mirella Pendolin
Linn Ahlgren valokuvat ja videodokumentointi sekä tekninen laitteisto Heaven Concept AB:ltä
Loviisa Contemporary ja Jouni Jäppinen
TransFolk, Loviisa

Restlessminds on taiteilijaduo, jonka muodostavat Fabian Olovson ja Emily Al-Ghussein. He ovat valmistuneet kuvataiteen maistereiksi Kuvataideakatemiasta, Helsingistä. Yhdessä he toimivat kokeellisella nykytaiteen näyttämöllä ja ovat toteuttaneet useita suuria taideprojekteja Ruotsissa, Suomessa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.  Vuonna 2017 he saivat Meritan Taidesäätiön Nuori taiteilijalupaus -palkinnon.  Projekteissaan he leikittelevät osallistujien läsnäololla sekä osallistamisella. Monimutkaisen identiteettinsä ja hämmentävän ajattelutapansa avulla he kohtaavat tämänhetkiset käsitteet ja käsitykset.

__

Muriel Kuoppala – Portals

Uudessa teoskokonaisuudessaan Muriel Kuoppala on syventynyt alitajuntaan laatiakseen sarjan suurikokoisia maalauksia, jotka on nimetty Portaaleiksi. Liittyen hengellisen maalaustaiteen perinteeseen, joka vaikutti monien viime vuosisadan alun modernistien taiteelliseen tuotantoon, henkisyyden ja mystiikan teemat ovat läsnä näyttelykokonaisuudessa.

Kuoppalan abstrakti, planetaarisista muodoista ja pyörteilevistä värimassoista muodostuva kieli ilmentää äärettömiä mahdollisuuksia ja opastaa paikkoihin, jotka mahdollisesti sijaitsevat ulottuvuuksien välillä. Symmetristen ja orgaanisten muotojen käyttö maalauksissa liittyy niin luontoon kuin toisiin ulottuvuuksiin. Maalausten aiheet eivät ole sidoksissa lineaariseen aikajanaan vaan kuvaavat hetken, kulkuväylän, portaalin. Sen sijaan että Kuoppala sommittelisi eri muotoja yhteen, teokset kumpuavat syvältä tekijän sisältä visioina tyhjyydestä, jossa ei ole vielä mitään ja jossa kaikki potentiaali on läsnä.

Tekniikka, jossa maalia levitetään pohjustamattomalle kankaalle, ei anna sijaa virheille. Kuoppala ohjaa kankaalla olevaa vettä ja maalia, jotka elävät omaa elämäänsä – meditatiivisessa maalaustavassa kontrollin ja irtipäästämisen tasapaino on näkyvä.

Muriel Kuoppalaa kiinnostavat maailman kokoonpanon elementit ja sen lainalaisuudet.

Muriel Kuoppala (s. 1981, Zürich) on sveitsiläissyntyinen kuvataiteilija. Hän opiskeli taidetta Wienissä ja Zürichissä ja vaihto-opintojen jälkeen jäi opiskelemaan Kuvataideakatemiaan, josta valmistui kuvataiteen maisteriksi maalaustaiteen laitokselta vuonna 2010. Henkilökohtaisessa työskentelyssään hänet tunnetaan usein suurikokoisista geometrisista, abstrakteista maalauksistaan, jotka hän toteuttaa öljymaalein ja musteella pohjustamattomalle kankaalle. Tämän lisäksi hän on työskennellyt taiteilijaduona yhdessä Karri Kuoppalan kanssa yhteisellä nimellä KARIEL. Muriel Kuoppalan teoksia on ollut esillä Nykytaiteen museo Kiasmassa, Amos Andersonin taidemuseossa, Galleria Anhavan Emerging II -näyttelyssä, Malmö Konsthallesssa, Kunsthaus Glarusissa ja Klöntal Triennalessa Sveitsissä ja eri näyttelyissä Suomessa, Sveitsissä, Saksassa, ja USA:ssa. Kuoppalan teoksia on Kiasman/ Seppo Fräntin kokoelmassa, EMMA – Espoon modernin taiteen museon, Kuvataideakatemian, Suomen taideyhdistyksen ja Kunsthaus Glarusin kokoelmissa. Hän oli mukana perustamassa Helsinkiin taiteilijavetoista SIC-galleriaa. Valmistuttuaan Kuvataideakatemiasta hän asui vuosina 2011–17 kotimaassaan Sveitsissä, josta hän muutti keväällä 2017 takaisin Helsinkiin, jossa nyt asuu ja työskentelee.

Mediabox