1.3. — 24.3.2024

Nastja Säde Rönkkö:
salt in our blood, in our sweat, in our tears (2024)

salt in our blood, in our sweat, in our tears
yksikanavainen HD video, 2024, 13:59

If I crashed, I would bleed.
And if I bled,
I would be close to you,
if I bled enough, I would be with you.

Kyyneleistä sekä veri- ja hikipisaroista syntyy traaginen tarina kadonneesta rakkaudesta ja sen kaoottisista emotionaalisista seurauksista.

Nastja Säde Rönkön (s. 1985) videoinstallaatiota vie eteenpäin runollinen teksti: intiimit, monitulkintaiset säkeet kertovat paitsi rakkaudesta, myös kadonneesta ja löydetystä identiteetistä, arpeutuneesta planeetasta ja alati muuttuvasta maailmastamme.

Mediataiteen, tekstin, installaatioiden, performanssien ja monien eri yhteisöjen kanssa työskentelevä Nastja Säde Rönkkö sai lontoolaisen Beaconsfield Galleryn, Serlachiuksen ja Suomen Lontoon instituutin myöntämän kolmannen Below Zero -palkinnon.

Teoksesta on tänä vuonna leikattu yksikanavainen versio, joka nähdään Forum Boxissa. Beaconsfield galleriassa esitetty palkintonäyttely veistoksineen ja kolmikanavaisena videoinstallaationa esitetään kokonaisuudessaan Serlachius museossa 7.9.2024—23.3.2025.

 

Nastja Säde Rönkkö on helsinkiläinen taiteilija, joka työskentelee videon, esityksen, installaation ja tekstin parissa. Rönkkö on näyttänyt teoksiaan ja esiintynyt kansainvälisesti paikoissa kuten Somerset House, Lontoo, Sydney Opera House, Sydney, SXSW, Austin, TX, Royal Academy of Arts, Lontoo, FACT, Foundation for Art and Technology, Liverpool, Museum of Moving Image, New York, Kiasma Museum of Contemporary Art, Helsinki ja BMoCA Boulder Museum of Contemporary Art, Boulder, CO. Viimeaikaisia yksityisnäyttelyitä ovat olleet Those Who Kept the Light, Rønnebæksholm Kunsthall, Tanska (2022) ja Salt in Our Blood, in Our Sweat, In Our Tears, Beaconsfield Gallery, Lontoo (2023).

Viimeaikaisiin residensseihin lukeutuu Somerset House Studios, Lontoo (2018-2019), Wysing Arts Centre, Cambridge (2018) ja Matadero Madrid (2016). Viimeaikaisiin elokuvafestivaaleihin kuuluvat fp25, Zagreb, Kroatia, Lago Film Festival, Italia (2023), Tampereen lyhytelokuvajuhlat, Suomi (2023), Helsinki International Film Festival (2017, 2021, 2022) ja Ivy Film Festival, Brown University, Providence, Rhode Island, USA (2018).

Rönkön teokset ovat voittaneet useita palkintoja, kuten Paras lyhytelokuva ja Paras ohjaaja lyhytelokuvassa Marietta International Film Festivalissa sekä Seeing the Bigger Picture Award American Documentary Film Festival and Film Fund -festivaalilla (2018). Hän on vuoden 2019 nuori taiteilija ja Below Zero Art Prize -palkinnon (2023) saaja. Hänen teoksiaan on esillä The Irreplaceable Human -näyttelyssä Louisiana Art museossa Tanskassa (2023–2024).


Mediabox on Forum Boxin tila mediataiteelle. Uusinta mediataidetta esittelevä ohjelmisto toteutetaan yhteistyössä AV-arkin kanssa.

Mediabox on esteellinen, mutta videoteos on myös mahdollista katsoa tabletilta Galleria Forum Boxin katutason tiloissa. Voit pyytää tabletin lainaan Forum Boxin henkilökunnalta.