26.4. — 19.5.2024

  • Kuva: Anna Autio.

  • Kuva: Anna Autio.

  • Kuva: Anna Autio.

  • Kuva: Anna Autio.

  • Kuva: Anna Autio.

  • Kuva: Anna Autio.

  • Kuva: Taneli Rautiainen.

Taneli Rautiaisen (s. 1983) näyttelyssä nähdään neljä uutta näyttelyä varten valmistettua teosta.

Ensimmäisessä Permanto-näyttelysalissa on teos Nimetön (sadekatto) (2024). Teos on 4,4 m x 4,4 m kokoinen aaltopeltikatto, joka roikkuu vaakatasossa 2,6 metrin korkeudella keskellä näyttelysalia. Kattopellin 16 neliömetrin kokoinen keskiosa on jaettu 16 neliöön, joissa jokaisessa on läsnäolotunnistin ja runkoäänikaiutin. Katsoja käynnistää teokseen äänen, joka seuraa häntä hänen liikkuessaan katon alla. Interaktiivisen äänen toteutus: Matias Harju.

Aulassa on teos Nimetön (päättymätön pylväs) (2024). Teoksessa on asetettu 20 Rellunkulman verkkokaupasta ostettua kahdentoista litran peltiämpäriä päällekkäin siten, että joka toinen ämpäri on pystyssä ja joka toinen ylösalaisin. Ämpäreistä on poistettu sangat ja sankojenpidikkeisiin on laitettu mutterit, joilla ämpärit on liitetty toisiinsa.

Monttu-salissa on teos Nimetön (lasiseinä) (2024). Teos on vapaasti seisova metalliteline, jossa on yhteensä kaksitoista 1 m x 1 m kokoista lasiruutua kahdessa rivissä. Lasit on rikottu ja rikkoutuneet lasinpalat on kiinnitetty toisiinsa lyijyttömällä tinalla.

Perimmäisessä Parvi-salissa on yllätys. Salin oviaukon ympärille on rakennettu eteiskäytävä, josta astutaan pimeään tilaan. Eteiskäytävän suuaukolta on noin 4 metrin matka metallivaijereille, jotka estävät pääsyn pidemmälle. Teoksessa on korkea jännite ja se on helposti särkyvä. Vaijerit suojaavat teosta ja katsojaa.

 

Taneli Rautiainen (s. 1983) on tullut tunnetuksi teoksillaan, joissa arkiset elementit muuttuvat oudoiksi, muokaten kuvaamme todellisuudesta. Rautiainen hyödyntää teoksissaan kaikenlaisia eri tekniikoita, kuvanveistosta valoon ja ääneen. Rautiaisen teoksia kuuluu useisiin taidekokoelmiin ja hän on toteuttanut monia julkisia taideteoksia.

www.tanelirautiainen.fi

Mediabox