15.1.2020

Forum Boxin näyttely Islannissa!

Elämän vesi / Lífsins vatn / Water of Life
25.1.–29.2.2020

Elämän vesi -näyttely on esillä Kling & Bang -galleriassa Reykjavikissa 25.1.–29.2.2020. Näyttelyssä on esillä viiden Forum Boxin jäsentaiteilijan teoksia ja sen on kuratoinut FT Juha-Heikki Tihinen.

Juha-Heikki Tihinen: Elämän vesi

Elämän vesi -näyttelyssä on esillä viiden suomalaisen nykytaiteilijan teoksia. He ovat Petteri Cederberg, Vesa-Pekka Rannikko, Hermanni Saarinen, Kristiina Uusitalo ja Ilona Valkonen. Näyttelyn nimi Elämän vesi (Aqua vitae) voi viitata esimerkiksi Ilmestyskirjan teksteihin, Grimmin veljesten satuihin, tislattuun viinaan tai nuoruuden lähteeseen. Lähestymistavasta riippuen nimi voi olla mystinen, hengellinen tai erittäin faktapohjainen ja maallinen. Valinta on katsojan.

Näyttely on jatkumoa Forum Boxin ja Kling & Bangin yhteistyölle. Vuonna 2016 Pro Artibus -säätiön järjestämässä Veden varassa -näyttelyssä esiteltiin neljäntoista islantilaisen taiteilijan teoksia. Galleria Forum Box toimi yhtenä näyttelytilana. Forum Box on vuonna 1996 perustettu osuuskunta ja taiteilijavetoinen galleria. Forum Boxin kantavana ajatuksena on ollut luoda vapaa tila monimuotoiselle taiteelle ja taiteilijoille.

Näyttely ilmentää Forum Boxin taiteilijoiden monimuotoisuutta ja sitä, kuinka eri tavoin näyttelyn aihetta voidaan lähestyä. Elämän vesi -teeman käsittelyn näkökulmat vaihtelevatkin ylevästä aina karnevalistiseen. Tällainen monimuotoisuus kuvastaa hyvin myös Forum Boxin toimintaa, jossa arkipäiväinen toiminta yhdistyy taiteellisiin käytäntöihin.

Petteri Cederberg (s. 1976) työskentelee monipuolisesti maalausten, piirrosten, animaatioiden ja installaatioiden parissa. Tässä näyttelyssä esillä oleva teos Median life and / or death (2019) on hyvä esimerkki Cederbergin tuotannosta. Hänen teoksensa ovat unenomaisia, kuin jonkinlaisia ilmestyksiä. Cederberg yhdistelee sekä geometrisiä että orgaanisia muotoja, jotka saavat alkunsa abstrakteina, mutta muuttuvat figuratiivisiksi. Animaatioissaan taiteilija luo humoristisia outouden kokemuksia.

Vesa-Pekka Rannikko (s. 1968) tekee installaatioita ja veistoksia, jotka luovat mielleyhtymiä luonnon, materiaalisuuden, yhteiskunnan ja ihmisen kokemusten välillä. Rannikon teos Fall (2020) käsittelee ihmisen ja luonnon sekä pyhän ja maallisen välistä yhteyttä. Teoksessa paperille heijastettu, piirretty animaatio roikkuu installaatiorakenteesta. Fall hahmottelee kertomuksen siirtymäaluetta, ja avaa samalla ei-kenenkään-maan sanojen ja piirrosten sekä niiden edustaman sisällön välille.

Hermanni Saarinen (s.1979) luo veistoksenomaisia esinekollaasi- tai puuinstallaatioita, joiden epätavanomaiset materiaali- ja muotoyhdistelmät saavat aikaan ihmeen tunnun. Installaation, tilan ja valon muodostama dynaaminen kokonaisuus muuttaa näyttelytilan kuin esitykseksi, joka käy vuoropuhelua teoksen representaation kanssa.

Kristiina Uusitalo (s. 1959) on ollut näkyvä toimija Suomen taidekentällä 1980-luvun alkupuolelta saakka. Hänen maalauksensa ovat usein yhteydessä luontokokemuksiin. Uusitalon huomio muovijätteen määrän kasvusta merissämme on ollut viime aikoina aiheena hänen teoksissaan. Näissä, maalauksissa mikromuovi kohtaa valon ja ylevyyden. Teoksissaan Uusitalo osoittaa kuinka maalaukset voivat viitata estetiikkaan, etiikkaan, politiikkaan ja taidehistoriaan sekä samalla kommentoida tämän päivän ympäristökriisiä.

Ilona Valkonen (s. 1980) on suomalainen kuvataiteilija, joka työskentelee sekä perinteisin että kokeilevin menetelmin. Vaikka Valkonen on alun perin taidemaalari, tunnetaan hänet parhaiten performanssiteoksesta nimeltä Vieno Motors, jossa osallistuvat taiteilijat muuttavat yleisön eläviksi veistokseksi pukemalla heidät kukkasiin ja muuhun materiaaliin luoden näin näyttäviä ihmiskukkakimppuja. Teoksessaan Water of Life Valkonen esittelee installaatioversion performanssista, joka toteutetaan näyttelyn avajaisten aikana.

Juha-Heikki Tihinen (FT) työskentelee kuraattorina Pro Artibus -säätiössä. Tihinen on työskennellyt kuraattorina, kriitikkona, tutkijana, opettajana ja kirjoittajana 1990-luvun lopulta alkaen.

 

MAA MEREN TAKANA 25.1.–5.4.2020

Lisäksi samaan aikaan avautuu Maa meren takana –näyttely, joka on esillä Nordens Husetissa Reykjavikissa 25.1.–5.4.2020. Näyttelyn on tuottanut Pro Artibus -säätiö ja sen on kuratoinut säätiön kuraattori Juha-Heikki Tihinen. Näyttelyn taiteilijat ovat: Erik Creutziger, Marjo Levlin, Carl Sebastian Lindberg, Susanna Majuri sekä Pauliina Turakka Purhonen.

Lue lisää näyttelystä täältä.

 

Näyttelyt ovat jatkoa Veden varassa -näyttelylle, joka esitteli islantilaisten nykytaiteilijoiden teoksia Helsingissä ja Tammisaaressa vuonna 2016.