Näyttelyn teema ja alkusysäys on kehittynyt useiden vuosien ajan. Osittain maalausten syntymistä on inspiroinut Teemu Saukkosen yli vuosikymmenen jatkuneet säännölliset matkat Kaakkois-Aasiaan, missä suhtautuminen eläimiin ravintona, kuten esimerkiksi koiriin ja lintuihin, on erilaista kuin meillä.
Maalausten sisältö liikkuu merkitysten ”veitsenterällä”, kun ihmisen käsittelemät eläimet kuvaavat paitsi kärsimystä ja elämän loppumista myös ravintoa. Teosten luontokappaleet symboloivat luopumista ja viattomuutta sekä ihmisen valtaa ja vieraantumista luonnosta.
Maalausten anteeksipyytelemätön realismi ja suorasukaiset siveltimenvedot ilmaisevat salaperäistä uhkaa, mutta myös toivoa. Eläimet on maalattu lähes ”eläviksi” herkullisella värin käsittelyllä, ja niiden liioiteltu koko ehdottaa jokaisen luontokappaleen kunnioittamista. Teosten mustalla huumorilla höystetty (sur)rationaalinen tragedia on myötäelävää, ja ihmisen vallassa on päättää, miten itse täydentää maalausten (moments of life) kertomukset.
Lataa kuvallinen teosluettelo (PDF)
Teemu Saukkonen (s. 1954) asuu ja työskentelee Tampereella. Saukkosen uran alku 1978–1982 osui maalaustaiteen nousukauteen. Hänen edustamaansa suuntausta kutsuttiin uusekspressionismiksi, jonka tyylipiirteitä olivat figuratiivisuus ja pyrkimys yksilölliseen tunnevoimaiseen ilmaisuun. Saukkosen aiheena oli aluksi ihminen. Myöhemmin hänen teoksiinsa tuli käsitteellisiä readymade – elementtejä ja ei-esittävyyttä. 2000-luvun alussa Saukkonen hyödynsi maalauksissaan vanhoja ristipistotöitä, joiden kautta hän palasi esittävyyteen. Uusimmissa maalauksissa Saukkosen aiheena on ollut elämän haavoittuvuus ja katoavaisuus sekä ihmisen ja luonnon suhde. Saukkonen on aina hyödyntänyt taiteellisia ja yhteiskunnallisia virikkeitä omassa taiteessaan.
Saukkosen teoksia on seuraavissa kokoelmissa: Aineen taidemuseo; Amos Rex; EMMA – Espoon modernin taiteen museo; Halosen museosäätiö; Helsingin taidemuseo HAM; Kansallisgalleria; Kiasma; Kuopion taidemuseo; Mikkelin taidemuseo; Museo Villa Urpo / Urpo Lahtisen taidesäätiö; OP Ryhmän taidesäätiö; Oulun taidemuseo; Porin taidemuseo; Sara Hildenin säätiö / Sara Hildenin taidemuseo; Suomen Urheilumuseo; Tampereen taidemuseo; Turun museokeskus / Turun kaupungin kokoelma; Valtion taideteostoimikunnan kokoelma; Wihurin rahaston kokoelma / Rovaniemen taidemuseo; Wäinö Aaltosen museo.
Teos: Paahdettu koira 2 / Roasted dog 2 (2022–2023), öljy ja akryyli kankaalle, 220 x 200 cm. Kuva: Jouko Järvinen.
Mediabox