16.10.2020 — 17.1.2021

Gallerian julkisivussa:
Pauliina Turakka Purhonen – Herbarium 2020, Skogstorp, Veckjärvi

Osana Galleria Forum Boxin uutta näyttelypolitiikkaa, olemme päättäneet tuoda taidetta myös galleriatilan ulkopuolelle.

Pyrkimyksenä on jatkossa esittää vuosittain teos/teoskokonaisuus gallerian julkisivussa. Tällä tavoin taide tavoittaa yleisönsä vuorokauden ympäri, ja on matalalla kynnyksellä kaikkien saavutettavissa.

Toinen Forum Boxin julkisivuhankkeen puitteissa nähtävä teos on Pauliina Turakka Purhosen koko julkisivun kattava teos Herbarium 2020, Skogstorp, Veckjärvi (2020).


Herbarium 2020, Skogstorp, Veckjärvi

Toisenlainen kasvio oli suunnitteilla. Piti kävellä Viiskulman kodista Forum Boxiin ja dokumentoida matkan varren kukinnat. Olen kävellyt matkaa vuositolkulla – edellinen työhuoneeni oli Jätkäsaaressa. Ihmetellyt lajirunsautta, ja saanut lohtua aina uudelleen haarautuvista horsmista. Ne eivät anna periksi vaikka kuinka leikellään, vaan puskevat uutta kukkaa pitkälle syksyyn.

Tuli kulkutauti ja karanteeni, ja vietin aikaa Porvoon Veckjärvellä. Piha kukki sielläkin, maaliskuun lopusta aina näihin päiviin saakka. Olen kovasti yrittänyt huitoa näkyviin mitä mullasta putkahti.

Kukat kasvavat ja kuihtuvat nopeasti, ja kääntyvät päivän kuluessa kohti aurinkoa. Pilvet seilaavat ja tuuli huojuttaa maisemaa. Keskittyminen herpaantuu, ajatukset vaeltavat, kiireet vaivaavat, ja
kotioloihin on välillä paneuduttava.

Pihapiirin rakennukset antoivat kukille kiinteää vastapainoa. Niidenkin seinillä vaeltaa valo, ja vaihtuvat kelit teettivät kompromisseja. Tänä kesänä on puutarhanhoito jäänyt vähälle. Talot ovat vajonneet rauhassa kasvillisuuteen, muuttuen yhä kiinteämmin osaksi maisemaa.

Olen maalannut aika satunnaisesti viime vuosien aikana, ja se näkyy. Näkyy alun kankeus, ja sunnuntaimaalarin ilo. Maalin kuljettelun vähittäinen sujuvoituminen, ja leipiintyminen. Tässä on kesäni, hutia ja osumaa, sössöä ja havaintoa.

Työskentelyn mahdollistamisesta kiitokset Svenska Kulturfondenille.