23.6. — 14.7.2024

Anna Fröman
Mari Mäkiö,
Jussi Pyky

  • Anna Fröman: The Shirt.

Anna Fröman – THE WORLD HAS ENDED

Näyttely THE WORLD HAS ENDED Forum Boxissa esittelee kolme eri projektia joissa käsitellään muiston ja menetyksen prosesseja. Projektit Everything has changed here, Sortavala filmit ja THE WORLD HAS ENDED perustuu minun omaani, perheeni ja sukuni tarinoihin jotka käsittelevät lapsuuden kotiani, kotiseutuani Karjalassa, ja isääni.

Sortavala filmit 
Sortavala filmit, on projekti joka käsittelee paikkaa, muistia, menetystä, pakoa, kotia, kotimaata ja raja-aluetta. Laatikollisesta kuvia alkaa tarina isovanhemmistani jotka pakenivat Sortavalan kaupungista ja Ihalan kylästä Talvisodan ja Jatkosodan aikana. Mikä oli kerran suomalaista muuttui Venäläiseksi. Sodan jälkeen alueella vierailleet sukulaiseni ovat nähneet joko nähneet kuinka taloja asuttaa jotkut muut tai ne on tuhottu. Video sekoittaa videomateriaalia, valokuvaa ja animaatiota. Matkustin Karjalaan kesäkuussa 2016 Ruotsin kulttuurineuvoston projektituen avulla.

Everything has changed here 
Projekti käsittelee paikkaa ja muistia pohjautuen esineisiin ja huoneisiin maalauksen ja videon keinoin. Maalaukset esittää muistoja sisältäviä sisä- ja ulkotiloja, taloja ja esineitä, jotka jäivät jälkeen kun kodit jouduttiin jättämään. Teokset käsittelevät menneisyyteen katsomista, siihen mitä oli, niin kaukaisuudessa kuin lähelläkin. Ne käsittelee niin suhdetta paikkaan kuin esineisiinkin. Kodin, esineiden ja paikkojen muisto laukaisee ja luo uudelleen kerroksittain muistoja ja tarinoita jotka ovat niihin kiinnittyneet. Esineet ja paikat eivät ole merkityksellisiä itsessään vaan muistot joita ne, tietoisesti tai tiedostamatta, herättävät.

Videoteokessa isäni näyttämät ja piirtämät muistojen kartat menetetystä kodista animoituu. Teoksessa piirtyy esiin muistot esineiden sijaan. Esiin nousee se mitä ja kuinka muistetaan, ja kuinka erilaisilta asiat voivat näyttäytyä ihmisille sekä suhteessa todellisuuteen. Kun me jätimme kotimme näin unta että me palasimme ja asuimme talossa. Kerroin isälleni siitä:

– Näin unta että me menimme vanhaan taloomme ja jatkoimme siellä asumista.
Isäni vastasi:
– Minä myös.

Meillä on kaipuu ja halu luoda uudelleen muisto, paikka. Se on yritystä palata sisäiseen ja ulkoiseen maisemaan, paikkaan jota ei ole enää olemassa. Sen etsimistä mikä oli mutta jota emme voi enää löytää.

THE WORLD HAS ENDED 
Minua kiinnostaa kuinka muistoja ja menetystä ilmaistaan sekä menetyksen ja muutoksen kokemus henkilökohtaisella ja yhteiskunnallisella tasolla. Tämä projekti käsittelee menetystä ja haurautta. Se käsiettelee aikaa jossa elämme nyt. Se käsitteleeisäni menettämistä. Se käsittelee maailman loppua. Tämän projektin nimi on saanut inspiraatiota Eeva Kilven novellista, Elämä evakkona joka käsittelee Karjalaa ja jonka lopussa isa katoaa. “[…]onko sillä väliä nyt kun maailma on loppunut?” (Kilpi 1985:341).

Projektin alkulhähde on yksi isäni paidoista. Syvästi yksityinen voi luoda henkilökohtaisen ja universaalin lähestymistavan ja ilmaisun. Projektissa on esillä videoita ja öljymaalauksia merkittävistä esineistä jotka ovat mukana suurissa tapahtumissa elämässä ja kuolemassa.


Mari Mäkiö

Mari Mäkiö (s. 1982) on Helsingissä asuva ja työskentelevä taiteilija. Mäkiön teokset ovat yleensä installaatioita, joiden tekemisessä hän yhdistää erilaisia tekemisen tapoja ja materiaaleja, videosta ja äänestä perinteisempään käsillä tekemiseen, kuten keramiikkaan ja grafiikan menetelmiin. Hän työskentelee usein yhteistyössä eri alojen ammattilaisten ja muiden taiteilijoiden kanssa. Mäkiö on viime aikoina tarkastellut erityisesti ihmisen ja muiden eläinlajien kohtaamisia sekä niihin liittyviä erillisyyden, yhteyden ja empatian kokemuksia. Lisäksi häntä kiinnostaa käsitellä teostensa kautta ihmistä eläinlajina muiden joukossa evoluutiobiologian ja -historian kautta. Mäkiön teoksia on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa, Euroopassa ja Japanissa. Hän on valmistunut Taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun valokuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2015 ja toiminut aktiivisesti taiteilijana siitä lähtien.


Jussi Pyky

Jussi Pyky (s. 1985 Tyrnävä) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Lahden Taideinstituutista vuonna 2009 ja Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2016. Pyky on osallistunut aktiivisesti ryhmänäyttelyihin ja pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla vuodesta 2009 lähtien. Hänen teoksiaan on muun muassa Seppo Fräntin taidekokoelmassa Kiasmassa sekä lukuisissa yksityisissä kokoelmissa.

 

 

Mediabox