13.11. — 5.12.2020

Anna Nykyri:
Passing by – kolme lyhytelokuvaa poikkeavalta ajalta

Kolme kuvataiteilija, koreografi Anna Nykyrin ohjaamaa dokumentaarista lyhytelokuvaa: In-Between (2020), Shifting (2019) ja Passing by (2020) heijastelevat hetkiä poikkeusolojen aikaan, koreografisen ajattelun kautta. In-Between -elokuvassa tarkkaillaan ihmisten välisiä etäisyyksiä suurkaupungeissa pandemian aikaan. Passing by -elokuvassa moottoritiellä kulkevat autot ja viereisessä metsässä hitaasti hajoava, kuivan kesän nuuduttama metsäkauriin ruho liikkuvat täysin omaan tahtiinsa, omiin suuntiinsa. Shifting käsittelee kolmen tanssijan ammatillista muutosprosessia New Yorkissa: Mitä jää, kun tanssijan ammatti-identiteetti katoaa? Ainakin keho, ja tanssi.

Elokuvat ovat valmistuneet vuoden sisällä, 10/2019-10/2020.


 In-Between (2020)

Dokumentaarinen lyhytelokuva, 2’51”

Eristäytyminen on tuonut mukanaan uudenlaisia keinoja, joiden avulla ihmiset selviytyvät jo olemassa olevien yhteiskunnan rakenteiden sisällä. Lyhytelokuvassa ”In-Between” kuvataiteilija, elokuvaohjaaja Anna Nykyri työskentelee taiteellisessa yhteistyössä kolmen valokuvaajan: Griselda San Martin (New York), Juan Pablo de la Vega (Mexico City) ja Aukusti Heinonen (Helsinki) kanssa. Valokuvista ja liikkuvasta kuvasta koostuva, kollaasinomainen lyhytelokuva on poeettinen tutkimusmatka sosiaalisen etäännyttämisen tuomiin liikkumisen tapoihin. Lyhytelokuvan kautta tutkiskellaan toisiaan ohittavia ja kohtaavia kehoja kaupunkimaisemassa.

Yhdistellen yksityiskohtia ja fragmentteja puolityhjissä kaupunkitiloissa liikkuvista kehoista elokuva ehdottaa, että rajatun liikkumisen ja kosketuksen aikana elämme läpi kollektiivista emotionaalista kokemusta. Eristyksissä jaamme surun maailmasta, joka ei palaa ennalleen. Tyhjät tilat voidaan kuitenkin nähdä myös luovuuden syntypaikkoina, tulevaisuuden näyttämöinä. In-Between -elokuvan kautta hahmotellaan, kuinka yhteinen suru voi yhdistää meitä, tuoda meitä lähemmäs toisiamme ja vähentää etäisyyksiä välillämme.

‘In-Between’-elokuva on osa Suomen Tiede- ja Kulttuuri-instituuttien Together Alone -projektia. Elokuvaa on tukenut myös Taiteen edistämiskeskus.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Anna Nykyri

Kuvaus: Griselda San Martin, Juan Pablo de la Vega, Aukusti Heinonen

Leikkaus: Jaakko Peltokangas

Äänisuunnittelu: Olli Huhtanen

Kuraattori: Andrea Valencia


Shifting (2019)

Dokumentaarinen lyhytelokuva, 15’15”

Lyhyt dokumentaarinen tanssielokuva kolmesta naisesta, joiden suurin unelma on työskennellä ammattitanssijana New Yorkissa. Olosuhteiden pakosta (loukkaantumiset, resurssien puute ja alan kilpailuhenkisyys) unelmat kuitenkin muuttavat muotoaan.

Mutta tanssi jää, sillä se ei päästä heitä otteestaan.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Anna Nykyri
Tanssijat: Isabella M. Kazanecki, Oona Touissant & Willa Carroll
Kuvaus: Aitor Mendilibar

Musiikin sävellys: Petri Kuljuntausta

Tuottaja: Satu Majava / Oktober Oy

Vastaava tuottaja: Joonas Berghäll / Oktober Oy

Yhteistyössä: Alfred Kordelinin säätiö, AVEK, Suomen New Yorkin Kulttuuri-instituutti, ISCP – International Studio & Curatorial Program / New York, Suomen Kulttuurirahasto / Uusimaa ja Taiteen edistämiskeskus.


Passing by (2020)

HUOM! Elokuva ei sovellu alle 7-vuotiaille.

Dokumentaarinen lyhytelokuva, 1’50”

Elokuvassa moottoritiellä kulkevat autot ja viereisessä metsässä hitaasti hajoava, kuivan kesän nuuduttama metsäkauriin ruho liikkuvat täysin omaan tahtiinsa, omiin suuntiinsa. Elokuva luo vahvan tunnelatauksen ohittamisen kokemuksesta: astutaan pois moottoritieltä metsään, nähdään yksityiskohtia turkista, kärpäsistä, ruhosta – ja jo etäännytään, jätetään vasa metsän peittoon.

Elokuvaa ovat tukeneet AVEK Mediataide ja Taiteen edistämiskeskus.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Anna Nykyri

Kuvaus: Italo Moncada

Leikkaus: Jaakko Peltokangas

Musiikin sävellys: Mikko Joensuu

Äänisuunnittelu: Juuso Oksala

Värimäärittely: Juuso Laatio