13.11. — 6.12.2020

Anna Nykyri:
Passing by – tre kortfilmer från säregna tider

Passing by

tre kortfilmer från säregna tider

Tre dokumentariska kortfilmer av bildkonstnären och koreografen Anna Nykyri: In-Between (2020), Shifting (2019) och Passing by (2020). Filmer reflekterar momenter under onormala tider med en koreografisk synpunkt. Filmen In-Between observerar avstånd mellan människor i storstäder under pandemin. Filmen Passing by visar bilar som kör på motorvägen och ett rådjurs kadaver som långsamt bryter ned i skogen bredvid motorvägen. Shifting handlar om yrkesmässiga ändringsprocesser av tre dansare i New York: vad blir kvar när man tappar sin identitet som dansare?

Filmerna gjordes inom ett år, 10/2019 – 10/2020.

 

In-Between (2020)

2’51”

In-Between, 2020, är en kortfilm av finsk bildkonstnär, koreograf och filmregissör Anna Nykyri i kollaboration med tre fotografer i olika städer världen runt: Aukusti Heinonen (Helsinki), Juan Pablo de la Vega (Mexico City) och Griselda San Martin (New York). Fotograferna har filmat stadsbilder under pandemin och deras relation med övergående kroppar som undviker kontakt med varandra.

Dokumentariska filmen, kuraterad av Andrea Valencia, är tänkt som ett montage av fotografi och rörlig bild som begriper resultat av social distansering i de tre städer som är anslutna av en delad upplevelse av pandemin. In-Between föreslår att när rörelse och beröring begränsas, så får vi en emotionell kollektiv upplevelse.

In-Between fick stöd och beställdes av Finlands kultur- och vetenskapsinstitutens Together Alone –projekt och fick stöd av Arts Promotion Centre Finland.

 

Shifting (2019)

15’15”

“Shifting” är en kort dokumentarisk dansfilm om tre kvinnor deras målsättning i livet har varit att jobba som professionell dansare i New York. På grund av skada, brist på resurser och konkurrenskraft av fältet, deras drömmar förändras till något annat.

Dock, dans finns fortfarande kvar i deras liv. Den släpper dem inte.

Regi & manuskript: Anna Nykyri
Dansarna: Isabella M. Kazanecki, Oona Touissant & Willa Carroll
Komposition: Petri Kuljuntausta
Chefsfotograf: Aitor Mendilibar
Redigering: Maria Haipus & Jaakko Peltokangas
Ljud design: Jukka Nurmela
Producent: Satu Majava / Oktober Oy
Exekutiv producent: Joonas Berghäll / Oktober Oy

I kollaboration med: Alfred Kordelin Foundation, AVEK – Promotion Centre for Audiovisual Culture, Finnish Culture Institute in New York, ISCP – International Studio & Curatorial Program, Finnish Cultural Foundation / Uusimaa & Arts Promotion Centre.

 

Passing by (2020)

Dokumentarisk kortfilm 1’50”

OBS: Inte för barn under 7 år, kan orsaka ångest.

Passing by visar ett ungt rådjurs kadaver som bryts ned långsamt i skogen, medan bilar kör fort på motorvägen i närheten. Filmen skapar en stark känslomässig laddning av förbipasserande; att flytta från motorvägen till skogen, pälsdetaljer, flugor, ett kadaver – sedan distansera igen, och lämna kalven för att bli täckt av skogen.

Filmen fick stöd av The Promotion Center for Audiovisual Culture AVEK / Media Art och Arts Promotion Centre Finland.

Regi och manuskript: Anna Nykyri
Filmfotografi: Italo Moncada
Redigering: Jaakko Peltokangas
Musik: Mikko Joensuu
Ljud design: Juuso Oksala
Färgkorrigering: Juuso Laatio

 

 


Anna Nykyri (f. 1981) jobbar som bildkonstnär, film regissör och manusförfattare med rörlig bild i fältet av bildkonst, filmindustri och modern dans. Nykyri skapar dokumentariska filmer och videoinstallationer av video och hittade bilder med koreografiskt tänkande. Teman för hennes verk är ofta sociala, men också kroppsliga, och täcker frågor om frihet, kön, makt och kontroll.