26.10. — 18.11.2018

Anne Siirtola:
Kudelma

Anne Siirtola: Kudelma – Interweave (2018)

23:00min

 

” When you reach my age you can look back and say, Oh boy I remember that, I saw that I heard that I was there” Roni 91v

 

Videoteokseni pohjautuu New Yorkissa, Greenwich Villagen senioritalossa vietettyyn 3 kuukauden ajanjaksoon, jolloin tutustuin keskuksessa käyviin ihmisiin, haastattelin ja tallensin tarinoita heidän elämästään. Koin olevani kuunteluoppilaana ja olen kiitollinen jokaisesta kohtaamisesta ja tarinoista, joita lopulliseen teokseen jäi jäljelle 4 kymmenestä, Marilynin, Edwardin, Louisan ja Ronin.

 

Jaetut muistot kertovat siirtolaisuudesta, selviytymisestä, salaisesta atomikaupungista ja ihmeistä. Nämä yksittäisten ihmisten elämäntarinat häviävät niin helposti, vieden mennessään palan yhteistä historiaa, joka usein toistaa itseään.

 

Teoksen lähtökohtana ovat muisti ja muistaminen. Millaisia hetkiä ja muistoja haluaisi omasta elämästään välittää eteenpäin myös seuraavalle sukupolvelle – Mitä jää jäljelle? Toiveemme, pelkomme, arvomaailmamme ja tapamme ovat kaikki muotoutuneet suhteessa muistoihimme menneisyydestä. Jokainen on myös osa oman perheensä/ sukunsa ja aikakautensa ketjua, kantaen mukanaan historiaansa hyvässä sekä pahassa.

 

Aika ja mieli seuloo, suodattaa ja punoo yhteen elettyä ja jäljelle jäävät ehkä ne tärkeimmät, itselle läheisimmät ja merkityksellisimmät muistot, joissa kiteytyy myös oma persoonallinen tapa katsoa ja kokea maailmaa – jokaiselle erilainen ja arvokas.

 

Teoksen syntymistä ovat tukeneet: Taiteen keskustoimikunta, Oskar Öflundin Säätiö, AVEK ja VISEK.

Teoksen kuvaus ja editointi : Anne Siirtola, Äänisuunnittelu: Pelle Venetjoki, Värinmäärittely: Veli Granö.

 

BIO

Siirtola työskentelee liikkuvan kuvan ja installaation keinoin, käyttäen erilaisia metodeja ja materiaaleja. Viimevuosina painopiste on ollut yhteisöllisessä taiteessa ja erilaisten ihmisten kohtaamisessa. Erilaiset hajoamisen ja muutoksen jäljet, prosessit, jotka tapahtuvat ihmismielessä ja materiaalissa ovat hänen teoksissaan läsnä.

”Olen kiinnostunut vuorovaikutuksesta ja siitä miten me kukin koemme ja hahmotamme oman itsemme suhteessä muihin ja ympäröivään todellisuuteen. Usein roolini on toimia mahdollistajana ja välittäjänä – joskus pienikin osallistuminen voi olla ihmiselle merkittävää ja luoda osallisuuden ja onnistumisen tunteen ”

Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa yksityis-ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla vuodesta -91 lähtien. mm. Vitrina Biblioteka. Pietari (2017) Criticall Mass, Pietari (2016) Gallery SpaceStation Sixty-Five, Lontoo (2014), Suomesta Gallery, Berliini (2013, 2010), Muu-galleria (2013) Effearte, Milano (2012), Artower Agora, Ateena (2010). Hänen teoksiaan kuuluu mm. Valtion, Helsingin kaupungin taidemuseon ja nykytaiteen museon Kiasman kokoelmiin.

www.annesiirtola.net