24.5. — 16.6.2024

Azar Saiyar:
Aurinkokirja (2024)

Aurinkokirja

Yksikanavainen videoteos
9 min 25 s
2024

Mitä jää jäljelle ja mikä katoaa, kun jokin asia muuttuu museoesineeksi? Vieressä virtaavat vedet ovat vahvasti läsnä Satakunnan Museon kokoelmien esineistössä, silloinkin kun monet yksityiskohdat ja merkitykset ovat unohtuneet. Esineet todistavat joen ja meren tuomista, niiden luona ja niiden vuoksi syntyneistä, elävistä ja joskus elossa olleista.

Aurinkokirja katsoo kohti näitä museoesineitä, joiden tehtävänä on nyt tallentaa mennyttä ja selviytyä ajankulusta.

Osa museoesineiden historioista on yhä helposti tulkittavissa. Samalla taustoihin liittyvät vaillinaisuudet ja tulkinnan vaikeudet ovat muuttuneet yhtä keskeisiksi osiksi esineitä, kuin ne historiat, joita ne kantavat mukanaan. Myös Kirsi Korhosen teokseen rakentamat äänet kurottavat kohti ajankulua ja unohdusta; yrittäen muistaa, kuvitella ja jäljitellä sitä, mitä joskus ehkä kuultiin.

Alunperin Porin taidemuseon ja Satakunnan Museon Otos, jälki, henki -yhteisnäyttelyyn valmistuneesta teoksesta on Mediaboxissa esillä lyhyelokuvaversio.

 

Azar Saiyar (s. 1979) on Helsingissä asuva mediataiteilija ja elokuvantekijä, jonka teosten lähtökohtana ovat usein erilaiset arkistot. Viettäessään aikaa arkistomateriaalien kanssa, hän päätyy usein ajattelemaan katsomista, muistamista, ajan kulumista  ja tarinoiden kerrontaa. Saiyarin teoksia on esitetty kansainvälisillä elokuva- ja mediataidefestivaaleilla, gallerioissa, museoissa ja televisiosta. Syksyllä 2022 hänet palkittiin mediataiteelle myönnettävällä AVEK-palkinnolla.


Mediabox on Forum Boxin tila mediataiteelle. Uusinta mediataidetta esittelevä ohjelmisto toteutetaan yhteistyössä AV-arkin kanssa.

Mediabox on esteellinen, mutta videoteos on myös mahdollista katsoa tabletilta Galleria Forum Boxin katutason tiloissa. Voit pyytää tabletin lainaan Forum Boxin henkilökunnalta.