11.8. — 3.9.2023

Helka Heinonen:
Heartbeats (2023)

Helka Heinonen – Heartbeats (2023)

kesto: 20 min, Full HD, 16:9, ääni: stereo, teoksen kieli: suomi, englanninkielinen tekstitys

Heartbeats on runo sydämenlyönneistä, verestä, linnuista ja valaista. Se on fragmentaarinen kasvutarina, joka kietoo yhteen eri ikävaiheisiin sijoittuvia vereen ja muunlajisuuteen liittyviä kokemuksia, tunnelmia ja ajatuksia.

Teoksessa pulppuavat ihmisten ja haiden suonikot, siinä kuljetaan tyhjältä tuntuvan vesialtaan kammosta muiden lajien aisteja kuuntelemaan ja kuvittelemaan, hengittämään niiden luo.  Kerronta yhdistää kokeellista narratiiviseen.

Olen teosta tehdessä kulkenut kohti nololta ja kiusalliselta tuntuvia alueita. Olen tutkinut sekä tuttuja, että kaukaisia teemoja, joista olen löytänyt vaikuttavuutta, joiden äärelle olen pysähtynyt, tai jotka ovat tuntuneet merkityksellisiltä.

Olen käsitellyt joskus feminiinisiksi miellettyjä alueita, kuten kehollisuutta ja luontosuhdetta. Olen kuvannut näitä toisinaan mystifioituja aiheita arkisesti, ja oikeastaan myös nostanut muuta koettua samalla tapaa hetkittäin hämmentäväksi, kuin nämä välillä mystisinä esitetyt aiheet.

Poeettinen teos yhdistää näyteltyä liikkuvaa kuvaa stop motion -animaatioon. Animaatiot koostuvat still-kuvien päällä liikkuvista nestepinnoista, värikalvoista, akvarellista ja valoista. Teos jättää katsojalle tilaa, mahdollisuuden löytää teoksesta ne aiheet, jotka siinä kenellekin resonoivat.

Teoksen työryhmä

Käsikirjoitus, ohjaus, animaatiot, leikkaus, voice over ääni: Helka Heinonen

Näyttelijät: Ruut Neves, Stella Massa, Iiris Torvalds, Piia Hiltunen, Leonardo Hiltunen-Capitao, Kirsti Tuokko

Still-kuvissa: Iida Airasmaa, Selma Lindroos

Kuvaus: Joonas Kiviharju

Sävellys: Lau Nau ja Matti Bye

Äänisuunnittelu: Jyri Pirinen

Käännös: Lola Rogers

Kiitos: Teemu Lehmusruusu, Azar Saiyar, Juuso Paaso, Mari Viita-aho

Teoksen käsikirjoittamista on tukenut AVEK – Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus.

 

Helka Heinonen (s. 1982, Joensuu) on Helsingissä ja Kemiönsaarella asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hänen teoksiaan on aikaisemmin esitetty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa, sekä elokuvafestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. 

Hän on kiinnostunut muun muassa kerrontaan, muistiin, ihmissuhteisiin, identiteettiin, kasvuun ja luontosuhteeseen liittyvistä teemoista. Hänen uusimmat teoksensa yhdistävät poeettisesti voice over ääntä, näyteltyä liikkuvaa kuvaa ja stop motion -animaatiota. Teokset piirtävät esiin tunnistettavia hetkiä ja samalla luovat omaleimaisen maailmansa, jossa ajatuksia herättävät, tummasävyiset, pastellisen kevyet ja ambivalentit elementit kohtaavat. 

 


Mediabox on Forum Boxin tila mediataiteelle. Uusinta mediataidetta esittelevä ohjelmisto toteutetaan yhteistyössä AV-arkin kanssa.

Mediabox on esteellinen, mutta videoteos on myös mahdollista katsoa tabletilta Galleria Forum Boxin katutason tiloissa. Voit pyytää tabletin lainaan Forum Boxin henkilökunnalta.