30.6. — 23.7.2023

Arttu Nieminen:
Lift Up Your Voices (2023)

Lift Up Your Voices 

12 min / 2023 / Experimental Drone-, VFX- ja kollaasitekniikalla videoinstallaatio

Kollektiivinen tietoisuus tekoälyn muodossa puhuu henkitoreissaan olevalle ihmiskunnalle. Viimeisellä matkallaan kokija lipuu läpi aikojen ja maailmojen. Surrealistisessa sielunmessussa kohdataan inhimillisten halujen tappavat seuraukset.

 

Olen Rovaniemellä asuva mediataiteilija (s. 1981) ja teosteni lähtökohtana on usein symmetrialla ja horisontilla leikittelevä muoto, arktinen hauras luonto sekä enteiden ja näkyjen kaltaiset rinnastukset ajankohtaisiin ilmiöihin. Virtaavat luontokuvat, poeettinen lausunta, minimalistinen musiikki ja kokonaisuutta rikkovat brutaalit montaasit ovat ilmaisuni kulmakiviä . ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) ladattuja kohtauksia ketjuttamalla sorvaan audiovisuaalisia loitsuja joihin pyrin istuttamaan muutosvoimaa. Olen siis eräänlaisen propagandaelokuvan äärellä, vaikka pyrinkin puhdistavaan taidekokemukseen.

Luonto, kuin myös ihmisen rakentamat kolossaaliset struktuurit ja kaupungin syke näyttäytyy minulle omana tiedostavana olionaan, toisinaan taas mystisenä rajapintana näkyvän ja näkymättömän välillä. Eristäytynyt, mystinen ja virtaava ovatkin määreitä joista teokset hallusinoivat muotoaan. Ne ovat houreisia oodeja luonnon mystisille piirteille ja houkuttaen metsään uusin silmin.

Videotaiteeni hengittää museoissa, gallerioissa, elokuvateattereissa, kuin myös tapahtumissa installaatioina ja julkisivuprojiisioina. Tapahtumissa ja festivaaleilla vierailen toteuttamassa videoinstallaatioita, sekä heittäydyn artistikollaboraatioihin, joissa törmäytän mediataidetta performansseihin, koreografioihin, runouteen ja musiikkiin.

Ympäristökysymykset ja ihmisen ristiriitainen luontosuhde ovat teemoja jotka toistuvat töissäni. Pohdin myös ihmiskunnan tietoisuuden taso ja valintaa joka meillä on joka hetki käsillämme herkistäessämme sisintämme polun risteymissä ja kurkottaessamme lajina korkeampaan tietoisuuden tilaan. Vaikka monesti tuntuu ettei yksilöllä merkitystä tässä suuressa taikinassa jota vaivataan, olemme kuitenkin osa suurempaa konsensusta, hermoverkostoa, jossa jokainen yksilö resonoi omalla värähtelyllään ja potentiaalillaan ympärillä olevaan sähköistäen tätä kollektiivisen tietoisuuden rihmastoa. Ehkä siinä piilee syy miksi pyrin puhuttelemaan teoksillani kokijaa ikään kuin he itse olisivat intensiivisellä tripillä, jotta teoksien lyhyeen kestoon saisin istutettua vipuvoimaa jonka kukin voi tulkita omalla tavallaa ja arvoistaan käsin ja näin parhaassa tapauksessa voisin jättää jotain kytemään kokijan sydänalaan.

Näyt ja kuvat joita työstän ammentavatkin usein estetiikkaa ja tyylilajia luontomatkojen lisäksi päänsiäisiltä matkoiltani, jolloin tajunta ikään kuin huokaa ja herää uusiin todellisuuksiin, taas sieltä sukeltaen uusiin mielen maisemiin, joiden äärellä haltioitua, pohtia elämää ja kokea pyhää, kaunista läsnäoloa itsensä ja universumien äärellä. Annan kaikkeuden resonoida minussa ja minuuteni liueta siihen.


Mediabox on esteellinen, mutta videoteos on myös mahdollista katsoa tabletilta Galleria Forum Boxin katutason tiloissa. Voit pyytää tabletin lainaan Forum Boxin henkilökunnalta.

Mediabox on Forum Boxin tila mediataiteelle. Uusinta mediataidetta esittelevä ohjelmisto suunnitellaan yhteistyössä AV-arkin kanssa.