30.6. — 23.7.2023

Arttu Nieminen:
Lift Up Your Voices (2023)

Lift Up Your Voices

12 min / 2023 / Experimental Drone-, VFX- och kollagetekniks videoinstallation

Rösten från en icke-plats, av en alltomfattande algoritm, tilltalar mänskligheten med sina sista flämtningar. Avbruten av en sång baserad på Emily Dickinsons dikt ”I felt a Funeral, in my Brain”, inbjuder Rösten oss att bryta brödet och be tillsammans, samt att möta våra mänskliga begärs dödliga konsekvenser. Till slut ber Rösten oss att lyfta upp våra egna röster emot helvetet av misstro.

 

Jag är en mediakonstnär bosatt i Rovaniemi (f.1981) och mina verk bygger ofta på en form av lek med symmetri och horisont, den arktiska bräckliga naturen samt med omen och visionsliknande speglingar av aktuella fenomen. Flödande naturbilder, poetiska uttal, minimalistisk musik och brutala montage som bryter helheten är hörnstenarna i mitt uttryck. Genom kedjor av nedladdade ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) scener rör jag ihop audiovisuella trollformler med vilka jag försöker plantera förändringskraft. Så jag befinner mig alltså inför en slags propagandafilm, fastän jag eftersträvar renande konstupplevelser. 

Läs mera på finska eller på engelska.


Tre trappsteg leder upp till mediakonstutrymmet Mediabox, men videoverket finns även tillgängligt för visning på surfplatta på begäran.

Mediabox är Forum Box galleriets utrymme dedikerat till mediekonst. Programmet är samkurerat tillsammans med AV-arkki.