10.12.2021 — 9.1.2022

Kaarlo Stauffer:
Maalauksia mäeltä

  • Kaarlo Stauffer: Keraamikon salat, 2020-2021, öljy kankaalle. Kuva: Anna Autio

  • Kaarlo Stauffer: Kartanofantasia, 2020-2021, öljy kankaalle. Kuva: Anna Autio

  • Kaarlo Stauffer: Kummitus, 2020-2021, öljy kankaalle. Kuva: Anna Autio

Kaarlo Staufferin kahdeksas yksityisnäyttely ”Maalauksia mäeltä” kokoaa yhteen vuosina 2018 – 2021 maalattuja teoksia, jotka sijoittuvat Staufferin kotimäelle entisen Nastolan Villähteelle. Näyttely on kaleidoskooppimainen kurkistus erään maatilan olemukseen ja historiaan; se on myös ristivalotettu aavenäyttely, jossa mäki avautuu fantasioivana kuvaelmana – ei minään kohtauksien sarjana, vaan asioiden ja tilojen omituisena esiinmanattuna läsnäolona.

Teokset perustuvat vanhoihin perhekuviin ja jatkavat näin Staufferin pohdintoja valokuvan ja maalauksen vuorovaikutteisesta suhteesta. Samalla ne lukeutuvat tiettyyn taiteen useimmiten kirjalliseen perinteeseen, jossa melankolinen innoitus ja poeettinen liike ammennetaan menneen maailman syövereistä. Osaksi näyttelyä onkin asetettu maalaamisen lomassa kehkeytynyt kirjoituskokoelma, jonka tarkoitus on syventää katsojan näyttelykokemusta. Vihkon voi ottaa kotiin luettavaksi.

Itse maalaukset täsmentävät Staufferille jo viime vuoden ”Valohahmot, haaksirikko”-näyttelystä tuttua kehitystä, jossa valokuvan läsnäolo häivyttyy
maalauksen kiehtovien ominaispiirteiden, kuten rytmikkään siveltimen ja voimakkaan tekstuurin, tieltä. Tuoreimmissa teoksissa kuva-aihe onkin näennäisesti pelkistyneempi maalauksen valoilmiön saadessa entistä kokonaisvaltaisemman ja mystisemmän roolin: yhtäällä valo paljastaa, toisaalla öljyväri kätkee.

Näyttelyn toteutumista ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus sekä Suomen Kulttuurirahasto.


Kaarlo Stauffer (s. 1988 Nastola) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2014 ja on sittemmin pitänyt yksityisnäyttelyitä Helsingissä ja Turussa sekä osallistunut ryhmänäyttelyihin sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Vuonna 2020 Stauffer kuratoi Nastolan kesänäyttelyn. Hänen teoksiaan on julkisissa kokoelmissa, kuten Stockholms läns landsting, Heinon säätiön kokoelma, Turun taidemuseon kokoelma ja Kansallisgalleria.

 

Mediabox