17.6. — 12.7.2020

Maija Tammi
Charles Quevillon:
Immortal’s Birthday

Hydra on polttiaiseläinten pääjaksoon kuuluva pieni makean veden polyyppi. Hydra voi kloonata itsensä ja uudelleenkasvaa pienestä solujoukosta. Toisin kuin suurin osa eläimistä, Hydra vulgaris ei vanhene – lainkaan.

Kuvataiteilija Maija Tammen ja säveltäjä/esiintyjä Charles Quevillonin luoma näyttely Immortal’s Birthday (Kuolemattoman syntymäpäivä) yhdistää antiikin myyttejä, hengellisyyttä, teknologiaa, tieteellistä tutkimusta ja Hydran. Installaatio Relic (jäänne) ja Tammen valokuva- ja videoteokset tavoittelevat ihmisen paikkaa olemassaolon ja vanhenemisen jatkumoissa. Videoinstallaatio The Problem of the Hydra (Hydran ongelma) käsittelee hydran aiheuttamia käytännöllisiä ja metafyysisiä ongelmia 1700-luvulta tähän päivään.

Quevillonin interaktiivinen ääniveistos Le Refuge des Cordes (Kielten [mus.] turvapaikka) on pohdinta teknologian pyhyydestä. Veistos on myös osa Quevillonin sooloesitystä, joka esitetään joka päivä klo 13 näyttelyn aukioloaikoina. Kutakin esitystä mahtuu katsomaan kymmenen henkilöä. (Henkilömäärä päivitetty 26.6.)

Mediaboxissa nähdään Tammen ja Quevillonin yhteisteos Epäsankarilliset urotyöt #2. Teos on Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien Together Alone -tilaustyö, ja se on tehty koronaepidemian aikana keväällä 2020

Tärkeä osa näyttelyä on Tammen ja visuaalisen tarinankertoja Ville Tietäväisen kirja Immortal, jonka on kustantanut Aalto ARTS Books.

Taitelijakaksikko Tammi ja Quevillon asuvat Helsingissä.

Maija Tammi (s. 1985) on suomalainen taiteilija ja Taiteen tohtori, jonka valokuvat ja videot asetuttavat inhon ja ihastuksen rajamaille ja tarkastelevat tieteen ja taiteen suhdetta. Tammi voitti Fotofinlandia-palkinnon 2011 ja hänen teoksensa ovat olleet näyttelyissä muun muassa Pariisissa, Berliinissä, Lontoossa, New Yorkissa, Melbournessa ja Tokiossa. Tammi on taiteilijaprofessori vuosina 2020–2024.

Charles Quevillon (s. 1989) on kanadalainen säveltäjä ja performanssitaitelija. Quevillon opiskeli maisteriksi Montrealin musiikkikonservatoriossa ja hän on tehnyt Kanadassa koreografi Tedd Robinsonin kanssa yhteensä 21 tanssiteosta yhdeksän vuoden aikana. Vuonna 2018 he loivat yhdessä tunnin mittaisen oopperan, jonka sai ensi-esityksensä Ottawassa. Quevillon on tohtoriopiskelija Sibelius-Akatemian Musiikkiteknologian laitoksella.

Näyttelyn esseen on kirjoittanut kuraattori Lucia Longhi. Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Taideyliopisto, Turun yliopiston eläinmuseo ja Artek 2nd Cycle.

Mediabox