15.11. — 8.12.2019

Marika Orenius:
Black & white

Black & white (2019, n. 7 min.) on esseistinen ja omakohtainen liikkuvan kuvan teos. Se on kuvaus aatteellisuuden pohdinnasta tila-ajallisissa ja yhteiskunnallisissa rakenteissa. Taiteilija pohtii työtilassaan yksittäisen ihmisen vaikuttamisen mahdollisuutta ja aatteellisuutta osana omaa toimijuuttaan.

Mustavalkoinen ajattelu tuottaa ääriratkaisuja, ja siitä on myös Black & white -videoteoksessa kyse. Naishenkilön äänellä puhuttu teksti pohtii elämän aktiivisia ja passiivisia valintoja. Taustalta piirtyy esiin nuori aktivisti, joka oli valmis kuolemaan aatteensa puolesta. Historiallisella viittauksella rinnastetaan totalitaristisen ääriajattelun, passiivisen hyväksynnän ja kaaoksellisen viestinnän vaarat nykyhetkessä.

Ylhäältäpäin esitetyt näkymät kuvastavat vallan ja yksilön välistä suhdetta. Voivatko ajatukseni olla yksityisiä vai ovatko ne ympäristön ja yleisten käsitysten muokkaamia? Vaikka henkilökohtainen nähtäisiin poliittisena, niin yksilön toiminnasta puuttuvalla aatteellisuudella on silti valtapoliittinen ulottuvuus. Kuinka aatteellinen itse olen? Mitä seurauksia mukautumisella kieleen, ympäristöön, viestintään, tietoon, traditioon, biologiseen perimään ja sosiaaliseen kulttuuriin mahtaa olla?

Teos on yksikanavainen n. 7 min pitkä videoinstallaatio, joka esitetään looppina.

Työryhmä / Working group:
Mikko Mällinen (editointi), Niko Liinamaa (äänisuunnittelu), Martin Dahlström Heuser (säveltäjä), Jesper Toss (kuvaaja), Marika Orenius (ohjaaja, käsikirjoittaja, näyttelijä, kuvaaja)

Kiitokset:
Marjut Orenius, Emmi Huttunen

Uniarts Helsinki / Centre for Artistic Research, Avek / Tuuli Penttinen-Lampisuo (Financial support)

 

Lue lisää taiteilijasta täältä.