8.4. — 30.4.2023

Leena Kela:
Rest of Time (2021)

  • Leena Kela: Rest of Time (2021). Kuva: Jussi Virkkumaa.

Annan itselleni mahdottoman tehtävän. Koetan painaa muistiini syvää aikaa. Työnnän kehoani kiveä vasten, kunnes alan täristä ja vapista. Tärinäaaltojen liikuttaessa käsiäni ja jalkojani tunnen voivani matkustaa ajassa taaksepäin.

Videoessee tarkastelee ajan, hitauden ja muutoksen käsitteitä ihmiskehon ja kiven näkökulmista. Kaivosalueen suuret ja paikallaan pysyvät kivenlohkareet edustavat kiven aikaa, hitautta ja pysyvyyttä, johon ihmisen kosketus on tehnyt hyvin nopeita muutoksia muovaten niistä neliöitä ja suorakulmioita. Ihmiskeho itsessään häviää kiven järkkymättömälle voimalle, mutta erilaisia työkaluja käyttämällä ihminen voittaa kiven pysyvyyden jopa siinä mittakaavassa, että koko maisema muuttuu ikään kuin ihmisen muovaamaksi veistokseksi. 

Performanssitaiteilija Leena Kela esiintyy videolla yhdessä kivenkaivertajan kanssa. Erilaisia performatiivisia tekoja ovat muun muassa kiven ja kehon liikuttaminen ja tärinä, kiven ja kehon liikkumattomuus ja lepääminen sekä kiven kaivertaminen. Kiven ja kehon suhteen tarkastelun lisäksi videossa tarkkaillaan louhosta paikkana ja muita sinne asettuvia ihmiskehoja. Esseeosio käsittelee kysymystä siitä, miten toimia muutoksen keskellä. Tulisiko meidän aktiivisen toiminnan sijaan suhtautua ekologiseen kriisiin ottamalla aikaa suremiselle, lepäämiselle ja hitaudelle? Onko myrskyn silmässä paras paikka levätä? 

Leena Kela on performanssitaiteilija, New Performance Turku Biennalen taiteellinen johtaja, Saaren kartanon residenssin johtaja ja tohtorikoulutettava Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Hänen teoksensa ja tutkimuksensa tarkastelevat kehollisuuden ja materiaalisuuden vuorovaikutusta performanssitaiteessa. Hän tekee esityksiä ja videoteoksia, jotka nyrjäyttävät ja leikittelevät suhteellamme arkipäiväisiin esineisiin ja ilmiöihin. Hän on esiintynyt lukuisissa yhteyksissä Suomessa sekä kansainvälisesti performanssitaiteen festivaaleilla ja näyttelyissä kaikilla maapallon mantereilla Etelämannerta lukuun ottamatta.

www.leenakela.com


Mediabox on Forum Boxin tila mediataiteelle. Uusinta mediataidetta esittelevä ohjelmisto suunnitellaan yhteistyössä AV-arkin kanssa.

Mediaboxissa esitettävä videoteos on myös mahdollista katsoa esteettömästi tabletilta Galleria Forum Boxin katutason tiloissa. Mikäli Mediabox on sinulle esteellinen, pyydäthän tabletin lainaan Forum Boxin henkilökunnalta.