27.4.2024

Kesän 2024 näyttelyohjelmisto

Forum Boxin kesäkauden 2024 näyttelyohjelmisto on julkaistu! Lue lisää taiteilijoista ja tulevista näyttelyistä alempaa. Tarkemmat näyttelykohtaiset tiedot päivittyvät verkkosivuillemme kevään aikana.

24.5.–16.6.2024
Vappu Johansson
Marjo Levlin
Tuomas Linna
Mediabox: Azar Saiyar

23.6.–14.7.2024
Anna Fröman
Mari Mäkiö
Jussi Pyky
Mediabox: Ville Koskinen

26.7.–18.8.2024
Maija Helasvuo
Mediabox: Paola Fernanda Guzmán Figueroa

3.8.–15.9.2024
Moderne Ruiner (Astrid Findreng, Elisabeth Engen & Grethe Britt Fredriksen)
Bianca Hisse
Magnhild Opdøl
Tonje Bøe Birkeland
Qi Tan


Vappu Johansson | 24.5.–16.6.2024

Sain pyöreitä kuparilaattoja. Päätin, että näillä mennään.

Taidegrafiikan vedostaminen on ankara laji. Tehtyä ei saa tekemättömäksi.

Värikerros vaatii toista peittämään itsensä. Silmä on harjaantunut etsimään virheitä. Olen tavoitellut täydellistä vedosta mutta joutunut peittämään tahroja.

Työhuone oli välillä ahdas mutta mielessäni oli avaruutta ja etäisyyksiä.

Kuparilevyt olivat painavia käsitellä mutta kun siirsin niillä väriä kellumaan paperin tyhjyydessä olin hetken aikaa kevyt ja onnellinen.

Muistelin elämän alkua ja tein olioita, joista ei tullut kenenkään esi-isiä.

Näyttelyssä on syväpainovedoksia vuosilta 2022–2024. Teokset ovat valmistuneet mietiskellen ja kerros kerrokselta.


Marjo Levlin | 24.5.–16.6.2024

Marjo Levlin (s. 1966) on ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta kotoisin oleva, Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija/elokuvantekijä. Teoksissaan hän käsittelee sekä henkilökohtaisia että universaaleja aiheita yhdistäen historiaa ja ajankohtaisia ilmiöitä. Taidemaalarina uransa aloittanut Levlin työskentelee pääosin lyhytelokuvien ja installaatioiden kautta ja rakentaa usein teoskokonaisuudet kerättyjä ja löydettyjä esineitä sekä sattumaa hyödyntäen. Hänen viimeisimmissä teoksissa arkistot, tiede ja tutkimus on saanut yhä vahvemman roolin. Hänen teoksiaan on esitetty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä sekä festivaaleilla 1990-luvun lopulta lähtien. Vuonna 2021 Levlin sai Tampereen elokuvajuhlien Risto Jarva palkinnon kokeellisella dokumentilla Ellipsis 2020, jossa kertoja törmää metsässä eläimenmuotoisiin maalitauluihin. Hän lähtee kerimään auki hengästyttävää ja kiehtovaa kulttuurihistoriallista vyyhtiä eläinten ja ihmisten oikeuksista, katseen vallasta, näyttelyobjekteiksi ja toiseuttavan katseen alaiseksi asettamisesta.

Forum Box Parvella esitettävä kaksikanavainen Underdog (2024) on jatkumoa liikkuvan kuvan teoksille joissa Levlin tutkailee eläinten ja ihmisten välistä suhdetta, sekä niitä hierarkkisia, usein ihmisen luomia rakennelmia joita lajien sisällä tai niiden välillä ilmenee, -tällä kertaa lähtökohtana koirat, sekä palanen henkilökohtaista historiaa.


Tuomas Linna | 24.5.–16.6.2024

Tuomas Linna (s. 1985) on Espoossa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2019.


Anna Fröman | 23.6.–14.7.2024

Anna Fröman (s. 1973, Fjärås, Ruotsi) asuu ja työskentelee Göterborgissa. Hänen näyttelynsä THE WORLD HAS ENDED Forum Boxissa esittelee kolme eri projektia joissa käsitellään muiston ja menetyksen prosesseja. Projektit Everything has changed here, Sortavala filmit ja THE WORLD HAS ENDED perustuvat hänen omiin sekä hänen perheensä ja sukunsa tarinoihin, jotka käsittelevät hänen lapsuudenkotiaan, kotiseutuaan Karjalassa ja hänen isäänsä. Lue lisää tulevasta näyttelystä.

 


Mari Mäkiö | 23.6.–14.7.2024

Mari Mäkiö (s. 1982) on Helsingissä asuva ja työskentelevä taiteilija. Mäkiön teokset ovat yleensä installaatioita, joiden tekemisessä hän yhdistää erilaisia tekemisen tapoja ja materiaaleja, videosta ja äänestä perinteisempään käsillä tekemiseen, kuten keramiikkaan ja grafiikan menetelmiin. Hän työskentelee usein yhteistyössä eri alojen ammattilaisten ja muiden taiteilijoiden kanssa. Mäkiö on viime aikoina tarkastellut erityisesti ihmisen ja muiden eläinlajien kohtaamisia sekä niihin liittyviä erillisyyden, yhteyden ja empatian kokemuksia. Lisäksi häntä kiinnostaa käsitellä teostensa kautta ihmistä eläinlajina muiden joukossa evoluutiobiologian ja -historian kautta. Mäkiön teoksia on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa, Euroopassa ja Japanissa. Hän on valmistunut Taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun valokuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2015 ja toiminut aktiivisesti taiteilijana siitä lähtien.


Jussi Pyky | 23.6.–14.7.2024

Jussi Pyky (s. 1985 Tyrnävä) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Lahden Taideinstituutista vuonna 2009 ja Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2016. Pyky on osallistunut aktiivisesti ryhmänäyttelyihin ja pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla vuodesta 2009 lähtien. Hänen teoksiaan on muun muassa Seppo Fräntin taidekokoelmassa Kiasmassa sekä lukuisissa yksityisissä kokoelmissa.


Maija Helasvuo | 26.7.–18.8.2024

Kuvanveistäjä Maija Helasvuo (s. 1968) työskentelee puun, pronssin, keramiikan ja lasin parissa Hyvinkäällä sekä Riihimäellä. Helasvuo käsittelee teoksissaan elämän rajallisuuden kokemusta sekä sosiaalisia suhteita. Helasvuon mukaan kuvataiteessa juuri veistokset konkretisoivat abstraktit kokemuksemme käsillä kosketettavaksi todellisuudeksi. Näyttelyitä hänellä on ollut vuodesta 1990 sekä Suomessa että ulkomailla.

Helasvuo opiskeli kuvanveistoa Lahden Taideinstituutissa 1990-1994 ja suoritti myöhemmin kuvataiteen maisterin tutkinnon Taideyliopiston kuvataideakatemiassa. Helasvuolle on myönnetty useita palkintoja: Dukaattipalkinto (1999), William Thuring pääpalkinto (2011) ja Hyvinkään Taidepalkinto (2014). Vuonna 2020 Helasvuo voitti Joensuun kaupungin Ylisoutajan aukion taidekilpailun. Teos: Eväät mukaan! valmistui 2021. Vuonna 2022 Helasvuo valittiin Suomen Kuvanveistäjäliiton kunniajäseneksi ja 2023 Helasvuolle myönnettiin Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitali.

Helasvuon teoksia on useissa taidekokoelmissa: Suomen Kansallisgalleria, Jenny ja Antti Wihurin Rahaston kokoelma, Hämeenlinnan Taidemuseo, Hyvinkään Taidemuseo, Heinon Taidesäätiön kokoelma, Suomen Taideyhdistys, HUS kokoelmat, Glyndwr University.U.K.  Joensuun Ev.lut Seurakunta, Suomen Liikemiesten kauppaoppilaitos, Uudenmaan Rakennusmestarit Oy, yksityiset kokoelmat.

Hänellä on myös useita julkisia töitä: Joensuun Ylisoutajan aukio, Hyvinkään sairaala, Kipinä talo Hyvinkää, Hyvinkään Ev.lut seurakunta, Studio Donner & Villatehdas Hyvinkää.


Tonje Bøe Birkeland: The Characters (2008 –)

Norjalaista nykytaidetta: Moderne Ruiner (Astrid Findreng, Elisabeth Engen & Grethe Britt Fredriksen), Bianca Hisse, Magnhild Opdøl, Tonje Bøe Birkeland, Qi Tan | 3.8.–15.9.2024

Näyttely on yhteistyö Forum Boxin ja norjalaisen Bærum Kunsthallin kanssa. Forum Boxin jäsentaiteilijoista koostuva raati kuratoi Bærum Kunsthallin järjestämän avoimen hakuun pohjautuvan norjalaista nykytaidetta esittelevän näyttelykokonaisuuden. Jotta näyttely olisi mahdollisimman monipuolinen katsaus norjalaiseen nykytaiteeseen, mukaan valikoitui eri vaiheessa uraansa olevia ja eri taiteen aloilla ja tekniikoilla työskenteleviä taiteilijoita.

Lue lisää taiteilijoista täältä.