13.1. — 5.2.2023

Sini Pelkki:
Is All (2021)

  • Sini Pelkki: Is All (2021)

Is All

2021
Digitaalinen video
Kesto: 9 minuuttia 18 sekuntia
Stereo ääni

Sini Pelkin videoteos Is All (2021) tuo yhteen erilaisia elementtejä, joissa teksti ja kuva kohtaavat materiaalina ja eleinä. Teos pohtii aikaa – hetkellisyyttä ja läsnäoloa – tulkinnan ja toiston tuomien vaihtoehtojen kautta. Teoksen tekstit, luetut ja luettavat, ovat Emma Hammarénin ja Mikko Kuoringin variaatioita Pelkin tässä nimeämättömiksi jäävistä valokuvateoksista. Pelkki puolestaan varioi niitä taas uudelleen videoteoksessaan. Emma Hammarénin ääneen lukemat sanat tulevat katsojalle ensin kuin ohjeina (tee näin, katso näin), mutta niiden suhde teoksen kulkuun on toinen. Vielä kerran, tunteella, ääni sanoo ja luo jälleen uusia eleitä, uusia variaatioita yhdessä kuvien kanssa. Kädet ja niiden tekemiset toistuvat nekin tekstissä ja kuvissa – kädet, jotka ovat Sini Pelkin teoksissa usein läsnä oleva elementti. Kädet, pysähtyneet ja toimivat, korostavat katsomisen fyysisyyttä ja Pelkin liikkuvien ja liikkumattomien kuvien luomaa tilaa. Kädet, kuvat ja ajatukset Pelkin teoksessa avautuvat, sulkeutuvat ja mittaavat kuvien, äänen ja kirjoitetun tekstin yhdessä muodostamissa kimpuissa.

–Petronella Grönroos

Valokuva, kuvaus, leikkaus: Sini Pelkki
Tekstit, variaatiot: Emma Hammarén: EVERYTHING LOOKS LIKE LIGHT; GREEN (2020), Mikko Kuorinki: Sentences for departing shadow (2020)
Ihmishahmo, esiintyjä: Päivi Eräpuu
Lukija: Emma Hammarén
Äänisuunnittelu: Anne Tolkkinen
Jälkituotanto: Antti Peltoranta

 

Kiitos Suomen kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Emma Hammarén, Mikko Kuorinki, Petronella Grönroos, Päivi Eräpuu.

 

Sini Pelkki (s.1978) on Helsingissä toimiva kuvataiteilija joka työskentelee valokuvan, liikkuvan kuvan ja installaation keinoin. Pelkkiä kiinnostaa näkemisen subjektiivisuus, katsomisen rajallisuus ja mahdollisuus, tunteellinen käsitteellisyys. Tilallisuus ja liike sekä tilojen sisäiset ja sisäkkäiset elämät. Viime vuosina hänen työskentelynsä on suuntautunut kohti erilaisia yhteistyömuotoja jotka ovat ottaneet muotonsa valokuvan ja liikkuvan kuvan lisäksi esityksinä ja tapahtumina. Hänen liikkuvan kuvan teos Departing Shadow on ollut esillä installaationa Tanssi! Liikettä kuvataiteessa 1880-2020 näyttelyssä, HAM Helsingin taidemuseossa vuonna 2022 sekä Monitoimitila O.:ssa joulukuussa 2020. Yksityisnäyttelyitä mm. meaningful meanings valokuvagalleria Hippolyte (2021), Sheet No4, HAM-galleria (2018), Length, Ars Nova, Turku (2016), Arranger’s Choice, galleria Sculptor (2013), Embarkation, Taidehalli (2011). Liikkuvan kuvan teoksia esitetty lukuisilla festivaaleilla mm. Rencontres Internationales Paris/Berlin, EMAF, Videoex, International Film Festival Rotterdam.

Emma Hammarén (s. 1979) on kuvataiteilija joka työskentelee poeettisen kielen kanssa, installaation, piirtämisen tai performanssin muodossa. Teokset ottavat muotonsa tilassa iso kokoisina veistoksellisina kirjaimina tai äänisommitelmina. Lähtökohtana on joko taiteilijan oma kirjoitus tai löydetty materiaali, esimerkiksi erilaiset ohjekirjat, tekniset ja matemaattiset kuvaukset, horoskoopit, filosofiset tekstit tai runolainaukset. Keskeistä on rytmin ja muutoksen tutkiminen kirjoittamisen ja tilallisen ajattelun kautta. Emma Hammarén opiskeli kuvataidetta Chelsea College of Art & Design’ssa, Lontoossa (Kuvataiteen maisteri, 2003). Aikaisempiin näyttelyihin kuuluu mm. Tyresö Konsthall, Konstnärshuset, Studio 44, Remap, Ateenassa, Tadu Contemporary Art, Bangkokissa ja 1Shanthiroad, Bangaloressa. Hammarén on työskennelyt Skaftfell Centre for Visual Art Seyðisfjörður, IASPIS/1Shanthiroad Bangalore, Surface Arts/H Gallery Chiang Mai ja Institut Suédois Pariisissa. Emma Hammarén asuu ja työskentelee Tukholmassa.

Mikko Kuorinki on syntynyt Rovaniemellä 1977. Hän aloitti taiteellisen toimintansa 15-vuotiaana julkaisemalla pienlehtiä ja musiikkia. Nykyään Kuorinki toimii pääasiallisesti kuvataiteen kontekstissa valmistamalla esineistä ja teksteistä koostuvia installaatioita, näyttelykokonaisuuksia ja julkaisuja. Teosten materiaaleina voivat toimia yhtä lailla tavarat, huoneet, tekstit, laulunpätkät ja roskat. Kuoringin työskentelyä määritteleekin eräänlainen dokumentaarisuus: hän tarrautuu kiinni siihen mitä on käsillä, sillä juuri tämä arkipäiväinen, näennäisesti merkityksetön, avautuu hänelle mysteerinä.

 


Mediataidetila Mediaboxiin on kolme porrasta, mutta teos on katsottavissa galleriassa myös tabletilta.

Mediabox on Forum Boxin tila mediataiteelle. Uusinta mediataidetta esittelevä ohjelmisto suunnitellaan yhteistyössä AV-arkin kanssa.