5.3. — 28.3.2021

Jarkko Räsänen:
SCAN

Scan (2019) on algoritminen tutkielma valokuvatiedostojen syvistä rakenteista. Meditatiivisen ambient-musiikin säestämänä nähdään unenomainen animaatio, joka pohjautuu taiteilijan omiin sekä internetistä keräämiinsä kuviin avoimista tiloista. Jokaisen kuvan informaatiota järjestellään teoksen kuluessa uusiin permutaatioihin taiteilijan kehittelemien algoritmien mukaan.

Scan haastaa valokuvatiedostoihin liitetyn realismin odotuksen ja kutsuu katsojaa projisoimaan omia näkyjään valkokankaalle – sekä toisaalta vain rentoutumaan ja lepuuttamaan silmiään kollektiivisestä kuvatulvasta.

Jarkko Räsänen on multimediataiteilija, joka keskittyy valokuvaukseen, liikkuvaan kuvaan ja äänitaiteeseen. Hän on tehnyt videoteoksia vuodesta 2005, aluksi performatiivisten tapahtumien dokumentaatioina. Sittemmin hän on siirtynyt tietokonepohjaiseen ja algoritmiseen visuaalisuuteen, hän esiintyy muun muassa live-vj:nä itse tekemillään ohjelmistoilla. Räsänen on liikkuvan kuvan osuuskunta FixC:n jäsen. Hänen teoksiaan on esitetty lukuisissa näyttelyissä lähinnä Suomessa ja Saksassa, kuten esimerkiksi International Teletext Art Festival goes Ars Electronicassa, Anthology Archivesissa New Yorkissa, Papay Gyro Festivaalilla Hong Kongissa ja Orkneyssä, sekä Fundacio Joan Mirossa, Mallorcalla.