5.3. — 28.3.2021

Jarkko Räsänen:
SCAN

  • Jarkko Räsänen – SCAN

Scan (2019) är en algoritmisk studie av de djupa strukturerna i fotofiler. Den drömlika animationen, tillsammans med meditativ omgivande musik, baseras på konstnärens egna och samlade bilder av öppna utrymmen. Informationen i varje bild ordnas i nya permutationer under verket enligt algoritmer som utvecklats av konstnären.

Scan utmanar förväntan om realism kopplad till fotofiler och uppmanar tittaren att projicera sina egna visioner på skärmen – och å andra sidan bara för att koppla av och vila ögonen från den kollektiva bildfloden.

 


Jarkko Räsänen är en multimediekonstnär med fokus på fotografi, rörlig bild och ljudkonst. Han har gjort videoverk sedan 2005, initialt som dokumentation av performativa händelser. Sedan dess har han flyttat till datorbaserad och algoritmisk grafik, och, bland annat, framträder som en live vj med sin egen programvara. Räsänen är medlem i rörlig bild -kooperativet FixC. Hans verk har visats på ett flertal utställningar främst i Finland och Tyskland, såsom International Teletext Art Festival goes Ars Electronica, Anthology Archives i New York, Papay Gyro Festival i Hong Kong och Orkney och Fundacio Joan Miro på Mallorca.