10.12.2021 — 9.1.2022

Jan Ijäs:
Belgrade Forest Incident …and What Happened to Mr.K?

Under 2018 fångade mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, i filmen som Mr. K, världens uppmärksamhet när bitar av hans öde gradvis blev offentliga. Det som började som ett mystiskt försvinnande på det saudiska konsulatet i Istanbul, spiralerade långsamt in i ett utarbetat nät av lögner, och slutligen ett fruktansvärt mord. Nyheten var särskilt oroande eftersom den till synes skedde på uppdrag av Saudiarabiens kronprins, vilket fick många världsledare att kliva in i ringen och uttrycka sitt fördömande, inklusive USA:s president, ”Mr. T”.

I sin film sammanställer Jan Ijäs en kuslig återberättelse av tiden efter Khashoggis mord, efter dag för dag nyss upp av fakta och fiktion som grep internationella rubriker. De stämningsfulla bilder av Istanbuls stadsliv tillsammans med det lugna berättandet som styr filmens riktning skapar en intensiv atmosfär som sakta men säkert kryper under huden. Det är en delikat balansgång som Ijäs utför för att komplettera de fruktansvärda detaljerna i Khashoggis bortgång, med grönskande bilder av Belgradskogen, en plats som en gång troddes vara den sista viloplatsen för kvarlevorna av journalisten. Filmen är både en samlad berättelse om en mans mord, såväl som en intensiv djupdykning i de korrupta konspirationerna som föddes från den dagen.

Lydia Taylerson / Docpoint

Belgrade Forest Incident …and What Happened to Mr.K?
2020
16mm film (färg)
Längd: 00:30:47
Bildförhållande: 4:3
Manus, regi, redigerring och produktion: Jan Ijäs
Filmkonst: Ville Piippo, Jan Ijäs
Sound design: Svante Colérus, Jan Ijäs
Berättare: Rebecca Clamp
Inspelning av berättaren: Matti Ahopelto
Musik: Vilunki 3000 and Matti Ahopelto
Tillverkningsföretag: Atalante Ltd.
Produktionsland: Finland


Mediekonstnären och filmregissören Jan Ijäs (f. 1975) studerade dokumentärfilm vid institutionen för filmkonst och scenografi vid Aalto-universitetet i Helsingfors. Hans verk kan beskrivas som en blandning av avantgarde, experimentell mediekonst och facklitteratur. Hans filmer har visats på mer än 200 internationella och finska filmfestivaler och installationer på museer och konstgallerier. Han har vunnit ett flertal priser, inklusive det finska Risto Jarva-priset 2011 för SWEET MOV(I)E, Raft of the Médusa, en film om immigration som vann Amnesty International Award 2018 på filmfestivalen IndieLisboa i Portugal.