25.6. — 18.7.2021

Yassine Khaled:
MONITOR MAN IN THE TIME OF PANDEMIC

1-kanalsvideo
00:18:23
2021

I Monitor Man skapar Yassine Khaled en utföringsform av virtuell kommunikation i det offentliga rummet. Konstnären bär en hjälm fäst med en iPad som ger en realtidsanslutning till en person utanför Europa och västvärlden. Projektet började på Helsingfors gator 2016 men pågår då konstnären presenterar verket på olika platser runt om i västvärlden.

2020 fick Khaled en idé om en ny version av Monitor Man -filmen som skulle återspegla den nuvarande situationen i vårt globala samhälle. Kärnan i projektet ligger ett intresse av att överskrida nationella och fysiska gränser genom Monitor Man -konceptet under den globala koronapandemin, och samtidigt möjliggöra nya typer av interaktioner över virtuella mötesplatser. Kortfilmen Monitor Man in the Time of Pandemic utforskar den globala politiska krisen, sociala instabiliteterna och rörelserna i västvärlden under COVID-19.

Monitor Man -performance och -kortfilmer har visats bland andra i Helsingfors, London, Stuttgart, Venedig och Stockholm.

Regi, manus och producering: Yassine Khaled
Cinematografi och editing: Elina Oikari
Compositioner och sound design: Jyri Pirinen

Verket har stöts av Finlands kultur- och vetenskapsinstitut. 

Se Monitor Man in the Time of Pandemic -trailer här.


Yassine Khaled (1988) är en helsingforsbaserad konstnär. Han fokuserar på digital kommunikation, rörelsefrihet och sociala maktförhållanden. Khaled syftar till att visualisera virtuell kommunikation och individens upplevelser om komfort och osäkerhet. Khaleds Monitor Man fick ett hedersmärke på Prix Ars Electronica 2018, Österrike.

Khaleds webbsida