26.7.2022

Syksyn 2022 näyttelyohjelmisto

Forum Boxin syyskausi on jälleen monipuolinen kattaus ajankohtaisinta nykytaidetta. Näyttelykohtaiset tiedot päivittyvät nettisivuillemme tarkemmin syksyn aikana. Syyskauden näyttelyohjelmiston avaa Siiri Haarlan ihmisyyttä, kieltä ja näkemistä käsittelevä yksityisnäyttely iiris ≈ siiri.

5.8.–28.8.2022

SIIRI HAARLA

Siiri Haarla: iiris ≈ siiri (2022), öljy kankaalle, 45 x 40 cm

Onko silmittömyys elämistä silmät kiinni, sitä ettei kohtaa maailmaa sellaisena kuin se on? Näyttelyn iiris ≈ siiri maalaukset esittävät kysymyksiä elämän lainalaisuuksista: Miten puusta tulee puu, miten kukasta tulee kukka? Miten ja milloin minusta tuli minä? Mitä tarkoittaa vapaa tahto tai yksilöllisyys, kun silmämme ja aivomme rakentuvat geeniemme ja ympäristön vaikutteiden mukaan? Me näemme vain mitä silmämme kykenevät näkemään. Maailma välittyy ja värittyy meille silmiemme ja kehojemme kautta, jotka on muovannut nähty elämä. Maalauksen synty muistuttaa ihmisen kehämäistä olemista ja elämän jäljet niissä realisoituu elämänkaltaisen prosessin kautta.

Lue lisää
Läs mera
Read more

Siiri Haarla (s. 1986) työskentelee Helsingissä Harakan saaressa ja Berliinin Schöneweidessa. Hän on valmistunut Taideyliopiston Kuvatataideakatemiasta maisteriksi 2011 ja Helsingin yliopistosta hum.kandiksi 2020 pääaineena yleinen kirjallisuustiede.

Mediaboxissa samaan aikaan esillä Valter Tornbergin ääniessee In Medias Res.

16.9.–9.10.2022

PAAVO RÄBINÄ

Paavo Räbinä: Minä taistelen, koska se on ainut turvani (2022)

Paavo Räbinän näyttelyn teoksissa käsitellään sotaa, väkivaltaa ja valtataistelua ja näistä aiheutuvaa kärsimystä. Näyttelyssä olevien teosten avulla katsoja voi purkaa ja tarkentaa ajatuksiaan sodasta, väkivallasta ja kärsimyksestä – tragedian tehtävä on auttaa ymmärtämään, samaistumaan ja tuntemaan myötätuntoa lähimmäistä kohtaan.

Mediaboxissa samaan aikaan Milja Viita.

14.10.–6.11.2022

YASSINE KHALED & ELINA OIKARI

Elina Oikari, still-kuva keskeneräisestä teoksesta (2022)

Yassine Khaled on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hänen teoksensa käsittelevät digitaalista viestintää, liikkumisen vapautta ja yhteiskunnallisia valtasuhteita. Khaled pyrkii teoksissaan visualisoimaan virtuaalista viestintää ja yksilön kokemaa turvallisuutta ja turvattomuutta.

Elina Oikari on helsinkiläinen elokuvantekijä. Hän toimii fiktiivisen, dokumentaarisen ja kokeellisen elokuvan parissa sekä valokuvaa. Oikarin teokset käsittelevät usein ajankohtaisia sosiaalisia teemoja yhdistettyinä ajattomiin paikkoihin ja tarinoihin.Hänen teostensa keskeisiä lähtökohtia ovat absurdi huumori ja reflektoiva visuaalinen kerronta.

Mediaboxissa samaan aikaan Timo Bredenberg.

11.11.–4.12.2022

PÄIVIKKI ALARÄIHÄ, HENNA AHO, TARU HAPPONEN

Päivikki Alaräihä tutkii maalauksen ja installaation keinoin paikan, teoksen ja kehon välisiä suhteita. Forum Boxiin valmistuva teoskokonaisuus perustuu huoneen horisontaalisten ja vertikaalisten linjojen peukalointiin sekä jännitteisiin materiaaliyhdistelmiin.

Henna Aho leikittelee taiteessaan maalauksen ominaislaaduilla ja pohtii maalauksen muotoa ja materiaalisuutta. Tällä hetkellä hänen työtään inspiroivat maalauskankaan käsitteelliset ulottuvuudet, Montun näyttelytila, kangaspuut, tekstiiliveistokset, moniaikaisuus, vihreä lakka ja oranssi.

Taru Happonen on Helsingissä asuva kuvataiteilija, joka työskentelee maalauksen laajennetulla kentällä. Hän tarkastelee teoksissaan ympäristöä ja eliöitä mikroskooppisen läheltä ja kaukaa kosmisesta mittakaavasta, teosten synteettisten ja orgaanisten materiaalien kietoutuessa erottamattomasti yhteen. Häntä kiinnostaa luonnossa esiintyvä kompleksisuus ja jatkuva käynnissä oleva muutos. Teoksissa on havaittavissa eri mittakaavojen kuvioita esimerkiksi perhosten siivistä, solujen rakenteesta ja tähtisumusta.

Mediaboxissa samaan aikaan Leda Vaneva.

9.12.2022–8.1.2023

LASSE JUUTI & EMMA JÄÄSKELÄINEN

Lasse Juuti (s. 1990, Tampere) asuu ja työskentelee Espoossa. Juuti työskentelee suuressa ja kokonaisvaltaisessa mittakaavassa pohtien maalauksen mahdollisuuksia ja sen suhdetta kehoon, tilaan ja arkiseen elämään. Teoksissaan hän yhdistää maalausta, kollaasia ja kolmiulotteisia rakennelmia, etäännyttäen tuttua ja turvallista pyrkien luomaan uusia poeettisia kuvia.

Emma Jääskeläinen (s. 1988 Espoo) asuu ja työskentelee Espoossa. Jääskeläinen työstää veistoksia hitailla käsityömenetelmillä pohtien kosketuksen ja ajan merkitystä. Hänen taiteellisen työn keskiössä on usein keho ja sen muistiin tallentuneet tuntemukset. Jääskeläinen on vuoden 2022 Vuoden Nuori taiteilija.

Mediaboxissa samaan aikaan Joonas Hyvönen.