23.11.2023

LINNAMO-PRIS 2023 TILLDELAT TILL BILDKONSTNÄR MERVI KYTÖSALMI-BUHL

Olga och Vilho Linnamos stiftelse, i samarbete med Andelslaget Forum Box, tilldelar Linnamo-priset för andra gången, med ett värde av 15 000 euro. Priset tilldelas bildkonstnären Mervi Kytösalmi-Buhl (f. 1948) som en erkänsla för hennes dedikerade utforskning inom konstnärlig praktik. Priskommittén karakteriserar Kytösalmi-Buhls arbete på följande sätt:

 

”Mervi Kytösalmi-Buhl är en av pionjärerna inom finsk videokonst, och hennes verk från 1970- och 1980-talen betraktas utan tvekan som en startpunkt för videokonst i Finland. Hon studerade vid Konstakademien i Düsseldorf på 1970-talet under ledning av figurer som Joseph Beuys och Nam Jun Paik. Kytösalmi-Buhl närmar sig kroppen som ett plastiskt och skulpturalt material i en komplex interaktion och ömsesidighet med videokameran, hennes föredragna medium i sina tidigare verk. Här dekonstruerar och konstruerar konstnärens egen kropp begreppen kön och subjektivitet performativt. I mer nyligen skapade verk är kroppen fysiskt mer avlägsen; den är mnemonisk, bräcklig och symboliskt närvarande, alltid i förhållande till olika materialiteter. För Kytösalmi-Buhl har konst alltid varit ett sätt att omstrukturera hennes förhållande till omgivande rum och verklighet, oavsett sammanhang eller medium för verken. Att tilldela Linnamo-priset 2023 till Mervi Kytösalmi-Buhl erkänner hennes betydande, individuella konstnärliga praktik som har banat sin egen väg inom den finska konstens område.”

 

MERVI KYTÖSALMI-BUHL

Mervi Kytösalmi-Buhl föddes i Imatra, Finland, och studerade i Tyskland vid Konstakademien i Köln och Konstakademien i Düsseldorf. Framstående lärare vid den senare institutionen inkluderade Joseph Beuys och Nam June Paik. Kytösalmi-Buhl bor för närvarande och arbetar i Köln, Tyskland, samtidigt som hon tillbringar sina somrar i Ruokolahti, Finland. Mellan 1978 och 1984 skapade Mervi Kytösalmi-Buhl ett omfattande antal videokonstverk, allmänt betraktade som startpunkten för performancebaserad videokonst i Finland. Huvudelementen i hennes verk är kropp, rörelse, rum och tid. I mer nyligen skapade verk har Kytösalmi-Buhl producerat fotografier, objektassemblage och textila skulpturer. Hennes verk finns i samlingarna hos institutioner som Museet för nutidskonst Kiasma.

 

LINNAMO-PRISET

Linnamo-priset är ett finskt pris för bildkonst som tilldelas av Olga och Vilho Linnamos stiftelsen vartannat år. Priset ges som erkännande för engagerad utforskning inom konstnärlig praktik. Det är värt 15 000 euro och kommer att tilldelas för andra gången 2023. Priset tilldelas i nära samarbete med den konstnärsdrivna Andelslaget Forum Box: förutom det ekonomiska erkännandet inkluderar priset möjligheten att hålla en separatutställning på Forum Box-galleriet.

Med priset söker stiftelsen erkänna arbete som vitaliserar konstens uttrycksmöjligheter, experimentella metoder som ofta äger rum i konstvärldens marginaler. Linnamo-priset tilldelas en erfaren konstnär eller konstnärsgrupp vars arbete förväntas leda till intressanta vägar i framtiden. Prisets mottagare förväntas antingen vara finska medborgare eller permanent bosatta och arbetande i Finland.

Mottagaren beslutas av styrelsen för Olga och Vilho Linnamo-stiftelsen baserat på ett förslag från en trepersonersjury bestående av konstnärer. Under 2021-2023 inkluderar juryn följande medlemmar: Markus Konttinen (f. 1957), Jani Ruscica (f. 1978) och Man Yau (f. 1991).