16.10. — 8.11.2020

Pekka Pitkänen:
Mieletön maailmankaikkeus

Universum, vad är det? Obestämt, oförståndligt, absurt. Det är något otroligt, svårt at förstå. Hur som helst, det är en fascinerande utmaning för en konstnär. Det kan föreställas.

Pekka Pitkänen har utforskat följande teman i hans tidigare konstverk: mänsklighetens historia och berättelser, förhistoria, bronsåldern, järnåldern, Kalevala. Nu är temat universum – ett enormt tema, även för skulptören som firar hans 50-års konstnärliga karriär.

De nya konstverk av Pitkänen är ett eget universum. Varje åskådare har ett eget sätt att se och uppleva dem. Verket tittar på åskådaren, säger Pitkänen. Det finns svart överallt, men med mycket nyanser. Universums alla färger och ljus finnas i gråskalan av svart. Även materialer, gjutjärn och kol, är svarta.

Svart är kopplat till tidlöshet, evighet. Oändligt utrymme och tomhet, tystnaden. Pitkänen letar efter fred och tystnad med hans konst.

Mörkret utan dagsljus. I tystnaden kan man känna energin som håller ihop hela universum.

Universum ger också en stark referensram för konst och konsthistoria. Med denna utställningen, Pekka Pitkänen dokumenterar hans liv och konstverk. Konseptet i mitten av Pitkänens konst är tilltalande för många begrundare. Dess tid kan inte mätas med klockslag.

Marja-Terttu Kivirinta

En link till konstnärens videohälsning!

Mediabox